Bomen voor in de tuin? Deze moet je hebben!

In een echte tuin kunnen bomen niet ontbreken. Veel mensen plaatsen bomen in hun tuin om een warm gevoel te creëren. Welke bomen het meest geschikt zijn voor je tuin is van een paar zaken afhankelijk. kom er hier achter welke boomsoorten je wil hebben.

Welke bomen zijn geschikt voor in de tuin?

Er zijn een heleboel geschikte bomen voor de tuin. Om te bepalen welke bomen bij jouw tuin passen is het een goed idee om een aantal zaken voor jezelf op een rijtje te zetten. Overweeg in het uitzoeken van je bomen het formaat van je tuin, of ze in je voortuin of achtertuin komen, hoe hoog ze mogen worden, of je wintergroene bomen wil en hoeveel ‘gedoe’ je wil. Hierbij geldt dat wintergroene bomen voor minder gedoe zorgen omdat deze geen bladeren laten vallen. Hieronder staan nog eens alle zaken die bepalend kunnen zijn voor jouw tuin:

 

  • Voortuin of achtertuin
  • Formaat van je tuin
  • Wil je in de zon of schaduw zitten
  • Wintergroene of seizoen bomen
  • Hoe hoog je bomen mogen worden

Bomen voor in de voortuin

Wanneer je opzoek bent naar bomen voor de voortuin moet je met dezelfde dingen rekening houden als hier boven genoemd zijn. Toch is het zo dat de meeste mensen liever kleine bomen in de voortuin hebben. Hierdoor vallen veel boomsoorten af. Denk bij bomen voor de voortuin eens knotwilgen, geknotte populieren of eiken. Wil je benedenvloers uitzicht en boven in je huis beschutting dan kan dat ook. leilindes en leibeuken zijn populaire soorten die ingezet worden om groen te creëren voor je huis.

Populaire bomen voor de achtertuin

Achter het huis hebben de meeste mensen veel meer ruimte. Dit hoeft echter niet altijd. Voor de mensen met een kleine tuin geldt: niet getreurd, ook voor de kleine tuin zijn een boel geschikte bomen.

Om te beginnen is het goed om te weten dat bomen twee meter of meer van de erfgrens moeten staan. Een uitzondering geldt voor bomen die niet hoger zijn dan de schutting. Sommige gemeentes hebben aanvullende uitzonderingen. Informeer hiervoor bij je eigen gemeente. 

Een populaire kleine boom is de appelboom. Deze boom is makkelijk te onderhouden, met bescheiden moeite voorkom je dat een appelboom erg groot wordt. En natuurlijk een aanvullend voordeel, in de nazomer geniet je van je eigen verse appels! 
Andere populaire fruitbomen zijn pruimenbomen, en voor de grote tuinen kersenbomen. 

 

Bomen voor kleine tot middelgrote tuin

Met een kleine tuin wil je waarschijnlijk zo veel mogelijk ruimte in je tuin bewaren. Bomen die twee meter of meer van de erfgrens staan komen dan al een heel eind je tuin in. Daarom zijn voor de kleine achtertuinen dezelfde bomen geschikt die ook voor de voortuin worden gebruikt. Denk aan leibeuken, leilindes, en knotbomen.

Heb je iets meer ruimte in je tuin, dan kun je overwegen om sierbomen in je tuin te zetten. Sierbomen koop je met kluit en graaf je in. Bomen die je goed als sierboom kan gebruiken zijn sierappels, sierkersen, treurwilgen en treurberken.

Bomen in je tuin zorgen voor decoratie. Uiteraard kunnen er meerdere redenen zijn om bomen in je tuin te willen plaatsen. Bijvoorbeeld om schaduw te creëren of inkijk tegen te gaan. Hiervoor worden meestal wintergroene bomen gebruikt. Meer informatie over groen blijvende bomen vind je hier.

Vond je dit een nuttig en leuk artikel? Laat het weten in de reacties! Heb je suggesties? Neem dan contact met ons op. 

Bas Roetenberg

Bomen & Struiken

Volg ons!

Twitter

Pinterest

Groenblijvende bomen tegen inkijk

Wil je privacy in je tuin, maar geen lelijke muren of schutting. Dan zijn groenblijvende bomen tegen inkijk echt iets voor jou. Lees snel verder!

De mooiste kleine bomen voor de voortuin

Je voortuin is het visitekaartje van je huis. Een mooie voortuin laat je huis er anders uitzien. Het is het eerste wat mensen die je huis bezoeken te zien krijgen. Bovendien is een verzorgde voortuin bevorderlijk voor het algehele aanzicht van een straat of wijk. Reden genoeg dus om de voortuin eens goed aan te pakken.

Top 5 bloeiende struiken voor de zomer!

Wat is er nou mooier dan bloeiende struiken in de tuin? Elk jaar weer zorgen bloeiende struiken voor geweldige bloemen in je tuin.

0 reacties