Bonsai boom verzorgen

Bonsai boom verzorgen, hoe doe je dat? Bonsai bomen zijn relatief lastige bomen om goed te verzorgen. In deze blog lees je hoe je de Bonsai op een goede manier kunt verzorgen, zodat die altijd mooi groen blijft.

Hoe verzorg ik een Bonsai boom?

Hieronder zullen wij je een aantal tips geven zodat jij je Bonsai boom goed kunt verzorgen:

  • Geef voldoende water
  • Zorg voor een goede standplaats
  • Zorg voor extra voedingsstoffen
  • Snoei hem regelmatig bij
  • Verpot de Bonsai regelmatig

Hieronder zullen we deze tips verder voor je uitleggen.

Hoe vaak moet Bonsai water?

Er is geen vast schema wat betreft het water geven van een Bonsai boom. Om een Bonsai boom goed te verzorgen doe je dit op basis van observatie. Voelt de aarde kurkdroog aan dan heeft de boom water nodig. Is de aarde nog wat licht vochtig dan kun je hier nog even mee wachten. Uit eigen ervaring heeft een Bonsai boom in de zomer ongeveer één keer in de twee dagen water nodig en in de winter ongeveer één keer per week. Wil je een makkelijkere manier om de boom water te geven? Dan kun je ook gaan voor een Bonsai boom met Easy-care watersysteem. Dankzij dit systeem hoef je de boom nog maar één keer in de week water te geven. De waterniveaumeter geeft precies aan wanneer er water gegeven moet worden

Welke voedingsstoffen heeft een Bonsai boom nodig?

Om een Bonsai boom goed te verzorgen is gebruik van voedingsstoffen belangrijk. Hier heb je speciale Bonsai voeding voor. Het is belangrijk om dit tijdens de groeiperiode te doen (april t/m september). Kijk wel uit met de hoeveelheid voeding, wanneer je te veel voeding geeft is dit namelijk schadelijk voor de plant. Kijk daarom altijd eerst op de verpakking hoe vaak wordt aanbevolen.

Hoe vaak moet een Bonsai boom worden gesnoeid?

Een Bonsai boom moet regelmatig worden gesnoeid om de gewenste grootte en vorm te kunnen aanhouden. De Bonsai boom kan het hele jaar door worden gesnoeid, maar het meeste snoeiwerk zal moeten worden gedaan in de periode dat de boom het hardste groeit. Dit zal in de lente of de zomer zijn. Wanneer je de boom gaat snoeien verwijder dan het onkruid, het dode hout en de dode bladeren. Zorg er hierbij voor dat je de wortels van de boom niet beschadigt. Snoei vervolgens de gekruiste en gebroken takken. Dit kan je doen door gebruik te maken van een speciale Bonsai schaar.

Heeft een Bonsai veel licht nodig?

Een Bonsai boom heeft vrij veel licht nodig, het is daarom ook verstandig om de boom bijvoorbeeld in de vensterbank bij het raam neer te zetten. Zorg er hierbij wel voor dat de boom niet de gehele dag in de zon staat. Let er wel op dat er in de zomer niet te veel direct zonlicht op de boom schijnt. Aan de boom kun je zien of de Bonsai te veel of te weinig zonlicht krijgt. Wanneer een Bonsai boom te veel zonlicht krijgt dan verschroeit het blad, wanneer de Bonsai te weinig zon krijgt dan krult het blad om.

bonsai boom verzorgen licht

Hoe vaak moet een Bonsai boom worden verpot?

Een Bonsai boom moet eens in de twee jaar worden verpot, dit komt doordat de bomen altijd in kleine potten worden geplant. Het verpotten kun je het beste doen in het vroege voorjaar. Voordat je de Bonsai boom gaat verpotten check dan eerst of het ook echt nodig is. Dit kun je doen door te kijken of de wortels rond de kluit groeien. Is dit het geval dan moet de boom worden verpot. Gebruik bij het verpotten potgrond met extra lava voor een goede drainage en gezonde wortels.

Ik hoop dat de volgende tips je hebben geholpen bij de verzorging van je Bonsai boom. Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust in de reacties of neem contact met ons op.

Vond je dit een nuttig en leuk artikel? Laat het weten in de reacties! Heb je suggesties? Neem dan contact met ons op. 

Susan Wouda

Tuinierfan

Inspiratie: 5 Zomerbloei toppers voor in jouw tuin!

Zomer Inspiratie: 5 zomerbloei toppers voor in jouw tuin  Deze zomer is er genoeg te beleven, zo ook in je tuin!...

3 Trends voor bloemen in huis in 2020!

3 Trends voor bloemen in huis in 2020! In deze blog hebben we 3 trends voor 2020 voor bloemen in huis. Waarom zou je...

Irrigatiesysteem Tuin: Oplossing voor droogte in je tuin!

De planten water geven met een grote tuin is altijd een vervelend karwijtje. Al helemaal als het bloedheet is in de...

Vaste planten planten

Vaste planten planten Wanneer plant je vaste planten en hoe doe je dat. Als je ze eenmaal hebt geplant hoe onderhoud...

Wanneer bloembollen planten?

Wanneer bloembollen planten? Je hebt je bloembollen gekocht wil zo snel mogelijk genieten van die prachtige planten of...

5 tips: een prachtige border aanleggen in je tuin

5 tips: een prachtige border aanleggen in je tuin Het is tijd om de tuin aan te pakken! Je kan wel wat meer kleur...