De meest geschikte bomen en struiken voor de voortuin

Je voortuin is het visitekaartje van je huis. Een mooie voortuin laat je huis er anders uitzien. Het is het eerste wat mensen die je huis bezoeken te zien krijgen. Bovendien is een verzorgde voortuin bevorderlijk voor het algehele aanzicht van een straat of wijk. Reden genoeg dus om de voortuin eens goed aan te pakken.

Welke inrichting past bij mijn voortuin?

Er zijn veel verschillende stijlen hoe je voortuin ingericht kan worden. De voortuin kun je gebruiken om de moderne uitstraling van je huis te versterken, of juist de klassieke uitstraling te benadrukken.
Naast de stijl van je huis zijn ook het formaat en de vorm van je tuin belangrijke factoren. Je zou er voor kunnen kiezen om onderhoudsarme planten en bomen te gebruiken in je voortuin. Naaldbomen gelden vaak als onderhoudsvriendelijke vegetatie voor je tuin.  Ook zijn er boomsoorten die geschikt zijn om intensief te snoeien, waardoor ze altijd klein blijven. Uiteindelijk blijft de stijl van een voortuin een kwestie van persoonlijke voorkeur. Richt het dus vooral in zoals je mooi vind.

Struiken en boompjes voor de voortuin. Welke soorten zijn geschikt?

Veel mensen kiezen voor hagen in de tuin. Lage buxushagen zijn populaire middelen om je tuin vorm te geven. Dit is een donkergroene naaldhaag die erg laag gesnoeid kan worden. Taxushagen zijn geschikt voor middelhoge hagen tussen 80 en 200 centimeter hoogte en daarmee groter dan buxushagen. Beukenhagen zijn lichter van kleur. Deze hebben nog meer ruimte nodig en groeien sneller.

kleine bomen voor de voortuin

In de foto hierboven zie je een modern huis met een bijbehorende moderne tuin. Er is gekozen voor een combinatie van siergrassen, Buxushagen en wat planten in het midden. Het resultaat is een nette en overzichtelijke voortuin die bovendien relatief weinig onderhoud nodig heeft. De Buxus Sempervirens is een veelgekozen en uitstekende struik die je terugvindt in de moderne tuin.

Tips voor buxushaag
De buxushaag snoei je de eerste keer tussen eind mei en eind juni, wanneer de langste takjes met nieuwe blaadjes langer dan 5 centimer zijn. De tweede snoeibeurt tussen eind augustus en eind september. Doe dit niet later, de jonge scheuten kunnen dan niet verhouten waardoor je kale plekken krijgt!

Oorzaken bruine buxus 
Heb je last van een bruine buxus of bruine plekken? Waarschijnlijk heeft deze last van de buxusschimmel of buxusmot. Met een simpel middel die niet al te duur is kun je dit voorkomen! Het middel sproei je 1 tot 5 keer per jaar over je buxus heen, waardoor hij perfect groen en gezond blijft!

Lees verder op onze website voor meer informatie over onderhoudsvriendelijke voortuinen.

Kleine bomen voor de voortuin

Afhankelijk van het formaat van je tuin kun bomen gebruiken voor de inrichting. Veel mensen zullen er voor kiezen om kleine bomen te gebruiken. Bomen die geschikt zijn om te snoeien zijn daarmee geschikt om klein te houden. In de foto hieronder zie je een laagstammige beukenhaag die in de hoogte ruimte heeft gekregen en in de breedte flink gesnoeid is. De verhouding van een dergelijke boom bepaal je zelf, door deze twee of drie keer per jaar te snoeien. Een kleine boom is dus niet altijd een een bijzondere boomsoort.

Beuken zijn erg geschikt voor de tuin en daarom ook vaker genoemd. Naast het bovenstaande voorbeeld kunnen ze ingezet worden als haag of als leibeuk. Deze plant is uitermate geschikt voor het Nederlandse klimaat. 

kleine boom voortuin

Bomen op stam voor kleine tuin of voortuin

Leibomen worden steeds vaker gebruikt in de voortuin. Ze zorgen voor een beschut gevoel maar behouden een open karakter omdat de begroeiing zich hoger bevind. Bij de foto hieronder is gekozen voor leibomen. De kleine bomen tussen de leibomen en het huis zijn knotbomen. Deze kleine bomen zijn breed inzetbaar en worden ook wel eens in voortuinen geplaatst. Meer informatie over knotbomen vind je hier.

Soorten leibomen voor in de voortuin

Er zijn diverse soorten leibomen die je kunt plaatsen in de kleine tuin. De Leibeuk, Moeraseik en Leilinde zijn als voorbeeld genoemd hieronder inclusief actuele prijzen (juni 2021). Dan nog wat tips voor de kleine bomen.

Snoeien
Het snoeien van de leibomen doe je tussen oktober en februari. Deze “wintersnoei” is belangrijk! Kom je hier nou niet aan toe, dan kun je in de zomer tussen juni en juli je boom fatsoeneren. De zomersnoei is minder belangrijk, maar wel noodzakelijk wil je dat je bomen mooi blijven.

Water geven
Wanneer je een jonge boom plaatst, dien je hem bij het planten 1 emmer water te geven. De weken erop geef je ze 2 tot 3 emmers water per week. 

Bijzondere bomen

Met Exotische bomen en planten creëer je een identiek karakter. Iedereen kent coniferen, buxus, beuken, hosta’s en ga zo maar door. Maar wat dacht je van palmlelies in je tuin? hiermee bereik je een identiek tropisch karakter. Onderstaande foto toont een voortuin waarin palmlelies staan. De kleine boom aan de voorkant is een rode Japanse esdoorn.

Een combinatie van gebruikelijke bomen en exotische bomen zorgt hier voor een identiek karakter. Hoewel de exotische planten doen denken thuis te horen in mediterraans klimaat zijn vele soorten winterhard. Zo ook de palmlelie! Het kan zijn dat je palm bruin/geel uitslaat. Dit gebeurt wanneer de plant teveel water krijgt. Wanneer veel regen verwacht wordt, kun je mogelijk de stam zoveel mogelijk afdekken. Met de tropische droge zomers tegenwoordig zou dat echter geen probleem moeten zijn! 

Bonsai boom verzorgen

Bonsai boom verzorgen Bonsai boom verzorgen, hoe doe je dat? Bonsai bomen zijn relatief lastige bomen om goed te verzorgen. In deze blog lees je hoe je de Bonsai op een goede manier kunt verzorgen, zodat die altijd mooi groen blijft.Hoe verzorg ik een Bonsai boom?...

Top 5 bloeiende struiken voor de zomer!

Tip: Zomerbloeiende struiken Wat is er nou mooier dan bloeiende struiken in de tuin? In de zomer worden we natuurlijk vrolijk van het weer. In dit artikel geven we je inspiratie voor zomerbloeiende struiken. Struiken zorgen altijd voor groen vanwege het blad. Maar...

Groenblijvende bomen tegen inkijk

Groenblijvende bomen tegen inkijk Wil je privacy in je tuin maar heb je geen zin in lelijke muren of een schutting? Dan kom je al snel bij het plaatsen van bomen of een haag die in het najaar hun blad verliezen. Niet met deze groenblijvende bomen tegen inkijk. Welke...

Klein blijvende bomen in je tuin

Klein blijvende bomen voor in de tuin Wil je wel bomen in je tuin hebben, maar niet te veel onderhoud eraan te moeten doen. Er bestaan boomsoorten die van nature klein blijvende bomen zijn. Welke opties er allemaal zijn lees je hier.Welke soorten klein blijvende bomen...

De mooiste kleine bomen voor de voortuin

De meest geschikte bomen en struiken voor de voortuin Je voortuin is het visitekaartje van je huis. Een mooie voortuin laat je huis er anders uitzien. Het is het eerste wat mensen die je huis bezoeken te zien krijgen. Bovendien is een verzorgde voortuin bevorderlijk...

Je tuin inrichten met sierbomen

Sierbomen tuin: Breng je tuin tot leven  Sierbomen zijn dé ideale middelen om je tuin tot leven te brengen. Meestal zijn deze bomen klein en vergen ze niet te veel onderhoud. Deze combinatie zorgt ervoor dat vrijwel elke tuin geschikt is om een of meerdere sierbomen...

bomen voor-in de tuin? Deze moet je hebben!

Bomen voor in de tuin? Deze moet je hebben! In een echte tuin kunnen bomen niet ontbreken. Veel mensen plaatsen bomen in hun tuin om een warm gevoel te creëren. Welke bomen het meest geschikt zijn voor je tuin is van een paar zaken afhankelijk. kom er hier achter...

Vond je dit een leuk artikel?

Vond je dit een leuk artikel? Laat het weten in de reacties hieronder. Mocht je nog tips hebben of vragen? Dan zijn deze ook van harte welkom! Bedankt voor het lezen!