Groenblijvende bomen tegen inkijk

Wil je privacy in je tuin maar heb je geen zin in lelijke muren of een schutting? Dan kom je al snel bij het plaatsen van bomen of een haag die in het najaar hun blad verliezen. Niet met deze groenblijvende bomen tegen inkijk. Welke bomen dit zijn lees je hier!

Welke bomen zijn geschikt als groenblijvende bomen tegen inkijk?

Wie groenblijvende bomen tegen inkijk wil heeft een paar opties. Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoeveel zicht je wil blokkeren. Te hoge bomen kunnen namelijk een donker en claustrofobisch gevoel creëren. Dit kan natuurlijk iets zijn waar je naar opzoek bent in de vorm van een aangenaam beschut gevoel. Daarom hebben we hieronder een opsomming voor je gemaakt met verschillende maten van beschutting en bescherming tegen inkijk.

ligusterhaag-groenblijvende-bomen-tegen-inkijk

De ligusterhaag

De ligusterhaag is in principe wintergroen, dat wil zeggen dat hij over het algemeen zijn blad zal behouden. Pas bij langdurige en strenge vorst zal de liguster tijdelijk zijn blad verliezen. In het voorjaar zal dit al weer vroeg aangroeien.

De liguster soorten Ovalifolium en Atrovirens zijn hier het meest gevoelig voor. De liguster, met gele randjes op de bladeren, is het minst gevoelig voor het verliezen van zijn blad bij een langdurige vorstperiode. Het grootste verschil is dat de Liguster Ovalifolium een grotere soort is die meer naar een groenblijvende boom nijgt, terwjil de Liguster Atrovirens een middelgrote struik is.

Ben je benieuwd naar wat zo’n ligusterhaag kost? Vraag erna bij je lokale tuincentrum. Ook is de ligusterhaag online te bestellen. Je hebt al 5 lopende meters aan ligusterhaag vanaf €30,- (OValifolium Liguster) of de Atrovirens vanaf ~€17 per stuk.

De taxushaag

Een goed alternatief voor de ligusterhaag is de taxushaag. Het grootste verschil is dat de taxus een naaldsoort is. Gelukkig vormt dit voor gebruik als visuele afscherming tegen inkijk geen belemmering. De taxus is namelijk erg dicht.

Taxushagen blijven zelfs bij de strengste winters erg dicht. De taxushaag is geschikt om heel klein te houden, maar kan enkele meters hoog worden als deze niet gesnoeid wordt. Afhankelijk van de hoogte is deze taxus baccata te koop vanaf €17,50 euro (40-60cm)

 

groenblijvende-bomen-tegen-inkijk-taxushaag-taxus-baccuta
groenblijvende-bomen-winterhard-coniferen

Wintergroene groenblijvende bomen tegen inkijk

Een andere zeer geschikte groenblijvende boom tegen inkijk is de conifeer. Nog breder kun je stellen dat dennenbomen in het algemeen geschikt zijn om inkijk te blokkeren. Echter is de conifeer bijzonder geliefd bij mensen die op privacy gesteld zijn. Deze heeft namelijk een erg dicht dek, en beidt daardoor ook, naast bescherming tegen inkijk, erg goede bescherming tegen wind.

Tevens is de conifeer een boomsoort met erg veel potentie om inkijk te weren door zijn grootte. Deze boomsoort kan namelijk erg groot worden. Ook is de conifeer geschikt om te snoeien. Let wel op, een conifeerhaag heeft erg veel onderhoud nodig en geeft bij verkeerd snoeien makkelijk kale plekken. Wil je een bescheiden haag planten en deze dus vaak snoeien, dan is de ligusterhaag een betere optie.

 Onderhoud van je groenblijvende bomen

De taxushaag en Conifeer zullen altijd je tuin voorzien van groen. Mits je ze natuurlijk goed onderhoudt! Zorg daarom dat je altijd het juiste gereedschap hebt. Hagen kun je het best groen houden met de juiste voeding. Koop de mest groot in voor een prikkie, waardoor je lang vooruit kunt. Vuistregel is dat je ongeveer per 30 meter zo’n 1,5kg bemesting voor taxushagen nodig hebt. De eerste toepassing van de mest doe je in maart tot juni, de tweede toepassing van juli tot oktober. Zo houd jij de bomen mooi groen!

 

Vond je dit een leuk of nuttig artikel? Laat het dan vooral weten in de reacties hieronder! Heb je aanvullingen op dit artikel? Neem dan contact met ons op zodat we iedereen de ultieme tuinier ervaring kunnen bieden.

Bas Roetenberg

Tuinierfan

0 reacties

Bekijk ook eens

Klein blijvende bomen in je tuin

Wil je wel bomen in je tuin, maar niet veel onderhoud hieraan overhoud. Er bestaan boomsoorten die van nature klein blijven. Welke opties er allemaal zijn lees je hier.

Bonsai boom verzorgen

Tips voor Bonsai boom verzorgen vind je bij Tuinieren voor Groetjes. Het online tuinieren platform voor beginnende groene vingers.

bomen voor-in de tuin? Deze moet je hebben!

In een echte tuin kunnen bomen niet ontbreken. Veel mensen plaatsen bomen in hun tuin om een warm gevoel te creëren. Welke bomen het meest geschikt zijn voor je tuin is van een paar zaken afhankelijk. kom er hier achter welke boomsoorten je wil hebben.