Klein blijvende bomen voor in de tuin

Wil je wel bomen in je tuin hebben, maar niet te veel onderhoud eraan te moeten doen. Er bestaan boomsoorten die van nature klein blijvende bomen zijn. Welke opties er allemaal zijn lees je hier.

Welke soorten klein blijvende bomen zijn er?

Je houdt niet van grote bomen of je hebt niet veel tijd om het te onderhouden? Er zijn verschillende bomen die van nature klein blijven en dus ideaal zijn voor iemand die niet een al te grote tuin heeft. Ook zijn deze klein blijvende bomen perfect als je niet graag teveel tuinonderhoud aan je bomen wilt hoeven doen. Met deze kleine bomen heb je geen moeite met moeilijk onderhoud. Hieronder hebben we een paar soorten voor je neergezet die ideaal in elk type tuin. Lees snel verder!

klein-blijvende-bomen-bonsair

Klein blijvende bonsai bomen

Deze bonsai bomen zullen normaal niet veel groter worden dan een klein tot middelgrote struik. Daarom zijn deze kleine bomen dus super geschikt voor op een terras, balkon, of gewoon voor in de tuin.

Het makkelijkste is om deze planten in een pot te zetten. Maar zonder is uiteraard ook een optie. Wil jij nou ook een bonsai boom kopen, kijk dan vooral bij de link hieronder!

Klein blijvende fruitbomen

Boomsoorten die van nature beperkt blijven in omvang, zijn veelal fruitbomen. Voorbeelden van fruitbomen die het ook goed doen in ons Nederlandse klimaat zijn appelbomen en perenbomen. Dit zijn dus zeker veilige keuzes wanneer je kleine bomen in je tuin wilt hebben.

Met name de appelboom is in staat om een vrij dicht bladerdak te vormen naarmate deze ouder wordt. Bij voorkeur hebben fruitbomen een zonnige standplaats. Halfschaduw kan ook. Maar kies zeker een locatie die beschermt is tegen harde wind. Bekijk hier meer over fruitbomen.

klein-blijvende-bomen-voor-in-de-tuin

Naast appel en perenbomen kun je ook kiezen voor een pruimen of kersenboom. Dit zijn boomsoorten die al wel wat groter kunnen worden maar nog wel onder de klein bomen vallen. Mochten deze soorten je toch wat te groot af worden, dan zijn deze zeker ook te snoeien. Snoeien moet je echter wel maar beperkt doen. Het beste kun je daarmee vroeg beginnen wanneer de boom nog jong is. Vroeg snoeien van de boom zorgt er voor dat deze mooie proporties krijgt. Hoe intensief je snoeit bepaald hoe groot je fruitboom wordt. Bij een laagstam appelboom is het mogelijk om de hoogte rond de twee tot drie meter te houden. Let er wel op welk soort je aanschaft. Hoogstam bomen kunnen aanzienlijk groter worden.

Klein-blijvende-bomen

Met een knotboom haal je een klein blijvende boom in huis. Een knotboom zal moeilijk weer tot zijn volle groeipotentie komen. De knotboom zal dus ook gesnoeid moeten worden om de omvang gelijk te houden.

Met hun beperkte omvang zijn knotbomen tevens ook uitstekend geschikt voor in de voortuin.

Knotbomen als klein blijvende bomen

hier Tot slot zijn er nog een heleboel bekende boomsoorten die je kort kan houden door ze te snoeien. We het dan dus niet meer over van nature klein blijvende bomen. Maar met een klein beetje tijd en moeite blijven deze bomen dus ook mooi klein.

Knotbomen zijn hiervoor ideaal omdat ze na het snoeien in afmeting beperkt blijven. Hier gaat dus niet veel werk in zitten en ze blijven er mooi uitzien. De volgende soorten zijn geschikt als knotboom:

  • De zwarte els
  • De linde
  • De tamme kastanje
  • De haagbeuk
  • De inlandse eik
  • De populier
  • De gewone es
  • De iep
  • De veldesdoorn

Neem ook is een kijkje op de blog met de mooiste kleine bomen in de voortuin!

 

Vond je dit nou een leuk of nuttig artikel, laat het dan vooral weten in de reacties hieronder! Of heb je een suggestie? Neem dan contact met ons op. Veel tuinier plezier gewenst!

Remco Moelard

Tuinierfan

0 reacties

Bekijk ook eens

Wanneer bloembollen planten?

Tips over wanneer bloembollen planten, handige manieren en materialen vind je bij tuinieren voor groentjes. De eerste stap naar een prachtige plant begint hier!

3 Trends voor bloemen in huis in 2020!

De tuin is natuurlijk een supergave plek voor al het groen en passie voor tuinieren. Maar bloemen passen ook uitstekend binnen in je huis! Lees drie trends voor 2020 in deze blog!

Irrigatiesysteem Tuin: Oplossing voor droogte in je tuin!

Droogte in je tuin moet je voorkomen met een irrigatiesysteem. Dit is extra handig, lees meer over bewatering in je tuin!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer inspiratie en tips! Blijf op de hoogte met de laatste updates aan de website en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* Verplicht

Volg ons!

Twitter

Pinterest