Sierbomen tuin: Breng je tuin tot leven 

Sierbomen zijn dé ideale middelen om je tuin tot leven te brengen. Meestal zijn deze bomen klein en vergen ze niet te veel onderhoud. Deze combinatie zorgt ervoor dat vrijwel elke tuin geschikt is om een of meerdere sierbomen in te zetten.

Sierbomen, waar staan ze het beste?

Een sierboom komt het beste tot uiting wanneer deze vrij staat. Vaak worden sierbomen dan ook op een vrijstaand gazon geplaatst of in een kleiner perkje. Ook zie je de vrijstaande bomen af en toe omringt worden met grind. Dit is echter niet nodig, sierbomen kunnen ook tussen andere bomen of tegen de schutting aan worden geplaatst. Op deze manier kan ook het effect van diepte worden gecreëerd in de tuin. Sommige architecten kiezen er dus ook bewust voor om sierbomen op de achtergrond van de tuin te plaatsen, met op de voorgrond kunstgras of andere planten. Wil jij nou ook weten hoe je kunstgras hiervoor aanlegt? Lees dan vooral ons artikel hierover!

Soorten sierbomen, welke past bij jouw tuin?

Een sierboom is een boom die als versiering dient in de tuin of te wel, een boom voor de sier. Dit klink natuurlijk vrij logisch gezien de naam, sierboom, maar toch is dat niet alles. De definitie van een sierboom is dus ook erg breed, een mooie boom kan namelijk van alles zijn. Het is aan te raden een boom die je voor de sier in je tuin wilt planten vooral op een goede plek neer te zetten, met de juiste afmetingen, en natuurlijk bovenal mooi is. Hieronder worden een paar suggesties voor sierbomen gegeven die goed in jouw tuin te plaatsen zijn. Of ben je misschien specifiek benieuwd naar welke bomen goed bij jouw voortuin past? Lees dan zeker ook onze andere blogs!

sierboom-tuin-naast-huis

Treurbomen met hangende takken

Er zijn meer dan tachtig verschillende sierbomen met een treurvorm. Vooral in wat meer speelse tuinen met ronde vormen past het plaatsen van een treurboom perfect! De treurberk, treures, en treurmeidoorn passen qua grootte allemaal goed in een wat kleinere tuin.

Heb je een wat grotere tuin? Treurwilgen, treureiken, en treurbeuken hebben veel ruimte nodig dat ze eigenlijk niet geschikt zijn voor kleine tot middelgrote tuinen. Deze grote sierbomen komen dan ook beter tot hun recht in een grote tuin.

Bij het kopen van deze sierbomen is het goed om op te letten dat de stam van de boom hoog genoeg is; dit geeft namelijk de proportie van je boom aan, anders lijkt het mogelijk bijna op een struik.

Treurbomen geven een speels karakter aan je tuin. Maar als de boom gesnoeid wordt verdwijnt dit gevoel grotendeels. Probeer daarom dit dus ook vooral te voorkomen. Mocht je nou echt niet te lange takken hebben? Kijk dan vooral bij de treures, bij deze sierboom hangen de takken slechts een beetje.

Treurbomen zijn ook online te koop en kunnen zo bij je thuis worden bezorgt. Deze worden dan met kluit in een pot geleverd. Een sierboom aanrader is bijvoorbeeld deze treurboom.

Fruitbomen als sierbomen in de tuin

Fruitbomen zijn populaire bomen die ook als sierbomen worden gebruikt. Deze bomen doen het dus ook perfect op een vrijstaand gazon. Op deze manier vangt deze sierboom dus ook de meeste aandacht in je tuin.

Fruitbomen heb je in allerlei soorten en maten. Voor niet al te grote tuinen is het belangrijk om te kijken naar laagstammige fruitbomen. Sommige fruitbomen worden namelijk speciaal als sierbomen gekweekt. Voorbeelden hiervan zijn de sierappel en de sierkers. En net als treurbomen zijn fruitbomen mooie bomen voor de middelgrote tuin.

Andere veelgebruikte soorten sierbomen

Bomen die ook veel als sierbomen worden ingezet zijn leibomen. Op de foto hiernaast is een leiboom te zien. Deze bomen doen het dus net als de andere sierbomen hierboven genoemd ook goed in verschillende soorten tuinen.

Ook zijn er vele soorten japanse sierbomen. De japanse esdoorn met zijn rode bladeren is een goed bekend voorbeeld.

sierbomen-voor-in-de-tuin-fruitboom

Hoe plant je een sierboom?

Een sierboom kun je het beste kopen met kluit in een pot. Deze worden speciaal gekweekt zodat ze niet al te groot worden. De boom kun je met kluit ingraven in het gazon, in het zand, of in een perkje. Wanneer een sierboom nog jong is moet je zorgen dat deze ondersteund wordt door een paal. Sla deze paal een halve meter de grond in en laat de paal anderhalf tot twee meter boven de grond uitkomen. Zorg ervoor dat de paal vlak langs de boom staat.

Bekijk voor meer informatie en tips over bomen ook eens onze andere pagina’s over kleine bomen voor in de tuin!

Vond je dit een nuttig en leuk artikel? Laat het weten in de reacties hieronder! Heb je suggesties? Neem dan contact met ons op.

Bas Roetenberg

Tuinierfan

Volg ons!

Twitter

Pinterest

Bonsai boom verzorgen

Tips voor Bonsai boom verzorgen vind je bij Tuinieren voor Groetjes. Het online tuinieren platform voor beginnende groene vingers.

Top 5 bloeiende struiken voor de zomer!

Wat is er nou mooier dan bloeiende struiken in de tuin? Elk jaar weer zorgen bloeiende struiken voor geweldige bloemen in je tuin.

Groenblijvende bomen tegen inkijk

Wil je privacy in je tuin, maar geen lelijke muren of schutting. Dan zijn groenblijvende bomen tegen inkijk echt iets voor jou. Lees snel verder!

Klein blijvende bomen in je tuin

Wil je wel bomen in je tuin, maar niet veel onderhoud hieraan overhoud. Er bestaan boomsoorten die van nature klein blijven. Welke opties er allemaal zijn lees je hier.