Gras besproeien

 Gras besproeien is een van de onderdelen om een mooi gazon te hebben. In Nederland is het klimaat erg geschikt voor een mooi gazon!  In deze blog bespreek ik wat tips voor een optimaal gazon!

Waarom gras besproeien

Gras besproeien is een van de belangrijk onderdelen om je gras zo mooi mogelijk te hebben. Wanneer gras veel zonlicht pakt en het droog wordt krijg je verkleuring. Ook kan er tijdens een droge periode je gras beschadigen. Met een beetje geluk overleven de wortels van je gras.  En daar komt het punt waarom je gras besproeit: De wortels van het gras kunnen dankzij besproeien (of neerslag) weer herstellen. 

Heb je kale plekken? Wacht dan even met sproeien op die plekken. Op de kale plekken in het gras kunnen gemakkelijk onkruidzaden terecht komen. Ze kunnen daar dan op de open plekken gaan wortelen. Op het moment dat het zal gaan regenen zullen deze onkruiden snel gaan groeien en het gazon verpesten.

Sproeien

Wanneer is het beste moment om gras te besproeien? Als je een gevoel hebt dat je gras droog of van kleur gaat veranderen. Een ander kenmerkt is dat de veerkracht en vergeling van het blad. Als je het gras dan gaat besproeien zou je in een paar dagen verschil zien. Het beste is om bij temperaturen boven de 20, twee tot drie keer per week te sproeien. Hoe warmer het wordt, hoe meer water het gras nodig heeft. Je kunt in principe dus altijd gras sproeien, behalve wanneer er felle zon is. De druppels zijn dan eigenlijk een vergrootglas voor de zon waardoor je je gazon verbrand. Het beste is om ’s ochtends en ’s avonds te sproeien tijdens droge periodes.

Bemesten

Bemesten doe je het beste buiten zonuren. Dat wil zeggen ’s avonds of voor de felle zon begint te schijnen. Deze premium koemest is multi-inzetbaar, organisch en stinkt niet!
Je hebt ongeveer 1 kilogram per 10 vierkante meter nodig als je het wil onderhouden. Als je nieuw leven in wilt blazen is 1 kilogram per 5 vierkante meter aangeraden. Je bemest dan je gazon drie keer per jaar: Begin april, halverwege juni en halverwege augustus. De premium koemest is er in 5, 10 en 20 kilogram. De 20 kilogram variant kost €29,95 en heeft gratis verzending.

 

Hoe lang moet je sproeien?

Afhankelijk van de ondergrond waar het gras op ligt zul je verschillend moeten sproeien. In Nederland komen er het vaaksts deze twee soorten voor: Zandgrond & Kleigrond. Daarvoor gelden verschillende sproeitijden.

Zandgrond

Op zandgrond is het belangrijk dat je bij een temperatuur van 20 graden een uur water geeft en dat 3 tot 4 keer per week. Je kunt zo rekenen dat bij een temperatuursverhoging van 5 graden stijging de sproeitijd moet worden verdubbeld. 

Schema Zandgrond

Temparatuur Tijd sproeien
20 Graden 1 Uur
25 Graden 2 Uur
30 Graden 3 Uur
35 Graden 4 Uur

Let op: Bij een hittegolf om de dag sproeien!

Kleigrond

Op kleigrond zal het geven van water minder nodig zijn. Klei houdt het water goed vast en daardoor droogt het niet zo snel uit. Bij temperaturen rond de 20 graden moet je ongeveer een half uur water geven en boven de 25 graden ongeveer 80 minuten.

Temperatuur Tijd sproeien
20 Graden 30 minuten
25+ Graden 80 minuten
35+ Graden 2 Uur

 

Nieuwe graszoden sproeien

Nieuw aangelegde graszoden moeten de eerste 2 weken dagelijks en minder hard te worden besproeid. Anders “verzuipt” je nieuwe gras. Bij extreme droogte kan het zelfs voorkomen dat je dagelijks zowel ’s ochtends, ’s middag en ’s avonds dient te besproeien.

Bestaand gazon sproeien

Je kunt beter enkele keren per week lang sproeien, dan iedere dag kort. Met lang wordt enkele uren achtereen bedoeld. Indien je te vaak sproeit zullen de wortels niet diep genoeg de grond in gaan, waardoor je gras erg zwak is. Wil je weten welk sproeisysteem het best voor je is? Bekijk dan eens ons artikel over irrigatiesystemen voor in de tuin!

Wil je zelf gras aanleggen? Lees dan onze blog daarover met handige tips!

Vond je dit een nuttig en leuk artikel? Laat het weten in de reacties! Heb je suggesties? Neem dan contact met ons op. 

Trinh Pham

Gras- en Kunstgras

Tuintegels schoonmaken met groene zeep

0 reacties

Bekijk ook eens

Zelf kunstgras leggen 10 stappen!

Zelf kunstgras leggen in 10 stappen, jij kan het ook! Lees hier hoe.

Last van paardenbloemen in je gazon?

Paardenbloemen zijn een van de meest voorkomende soorten onkruid in de tuin. Of je ze nou mooi vind of niet, feit is dat het lastig is om er vanaf te komen. Als je eenmaal enkele paardenbloemen in je tuin ziet zal het niet lang duren voordat er meer komen.

Gras besproeien

Gras besproeien is een van de onderdelen om een mooi gazon te hebben. In Nederland is het klimaat erg geschrikt voor een mooi gazon, omdat genoeg tegen zal je toch even erop moeten letten dat het gras niet te droog wordt. Door het gras goed te sproeien, bemesten en maaien blijft je gazon mooi.

Voorkom mos in gazon!

Vaak is het lastig om je gazon in optimale staat te krijgen. Mos, paardenbloemen en ander onkruid liggen op de loer om je gazon te doen verdwijnen. Vooral de vorming van mos is een bedreiging voor je gazon. Zonder maatregelen komt een gazon er vaak niet meer bovenop.

Kunstgras op balkon? Dat kan zo!

Heb je een balkon en ben je het zat om elke keer maar het beton aan te kijken als je op je balkon stapt? Lees in deze blog hoe je jouw balkon opfrist met kunstgras!

Zelf graszoden leggen

Het is weer wordt steeds beter, de zon begint weer meer te schrijnen. Je hebt zin om te tuinieren en je tuin op te peppen? Je wilt beginnen met zelf graszoden leggen maar je weet niet waar je moet beginnen? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen voor een mooi gazon en samen komen we er!

Gras zaaien

Je wilt gras in je tuin maar weet niet of je graszoden moet leggen of je gras moet zaaien? In deze blog leed je alles over hoe en wanneer je het beste je gras kunt zaaien!

4 Tips voor een mooi gazon met gras

Heb jij problemen met je gazon en weet niet wat je moet doen? Met deze 4 tips helpen we jou dat te voorkomen en heb je in no time weer een mooi en gezond gazon.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer inspiratie en tips! Blijf op de hoogte met de laatste updates aan de website en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* Verplicht

Volg ons!

Twitter

Pinterest