Gras zaaien

Je wilt gras in je tuin maar weet niet of je graszoden moet leggen of je gras moet zaaien? In deze blog lees je alles over hoe en wanneer je het beste je gras kunt zaaien!

Graszoden leggen wordt momenteel het meest gebruikt als je gras wilt leggen in je tuin. Wat als je nu geen graszoden wilt leggen maar graszaden. Het zaaien van een gazon is niet heel erg lastig, maar je moet natuurlijk wel weten wat de beste tijd voor het zaaien is en welke in welke stappen dat moet. Er wordt ook besproken wanneer je beter graszoden kunt leggen dan gras zaaien. Lees meer op deze blog. Als je nu toch voor graszoden leggen kiest, klik dan hier.

 Wanneer gras zaaien?

Gras zaaien kan door het gehele jaar en is niet tijdsgebonden. Als de graszaden geen goede groeiomstandigheden hebben, wachten ze de kiemen totdat ze dat wel doen. Het enige nadeel als de groeiomstandigheden niet goed zijn, neem je alleen het risico dat de vogels de zaden meenemen. Het beste moment is in het vroege najaar of in het voorjaar te zaaien. Voordelen zijn dat de grond op temperatuur is en het zijn regenmaanden waardoor je niet moet letten op het vochtgehalte.

Graszaad kan groeien op een minimale temperatuur van tien graden Celsius om te kunnen ontkiemen. Ook moet er voldoende vocht aanwezig zijn in het gazon. Graszaad ontkiemt pas als hij veel vocht opneemt en zodat hij de eerste twee weken op zichzelf kan leven en beginnen de wortels te groeien.

 

De verschillende soorten gras

Er zijn heel veel verschillende graszaden. Let erop welke doeleinden je stelt voor het kiezen van je graszaad. Als je er veel op gaat lopen kies dan voor een speelgazon. Als het voor de decoratie is kies dan voor een siergazon. Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten dus ga na voor welke doeleinden je het gras wilt gebruiken.

 

Grassoorten

 1. Engels raaigras: (Lolium perenne)
  De zaden zijn groeien snel en hebben snelle kieming. Het is zeer goed bestand tegen droogte en betreding en bespeling. Het gras blijft groen tijdens de zomer en het is geschikt voor de mooiste gazons omdat het grasblad iets breder is.
 1. Roodzwenkgras: (Festuca rubra)
  Het is een uitstekende grassoort die een fijne, zachte en dichte zode vormt. Het groeit wel traag dus je hebt minder maaibeurten. Het is goed bestand tegen vochtige en beschaduwde plaatsen. Het kiemt echter traag en is iets minder goed bestand tegen bespeling. Naast het gewone roodzwenkgras, zijn er ook soorten die uitlopers vormen, dat is handig voor het dichtgroeien van kale plekken. Roodzwenkgras en Engels raaigras zijn de meest gebruikte soorten voor gazons.
 1. Veldbeemdgras: (Poa pratensis)
  Het is goed bestand tegen betreding en droogte. Het vormt ondergrondse uitlopers en is nuttig voor opvullen van kale plekken. Het traaggroeiend en zeer standvastig. Het heeft trage kieming en beginontwikkeling (weinig geschikt voor doorzaai) en het is nogal ziektegevoelig.
 1. Gewoon struisgras: (Agrostis capillaris syn. Agrostis tenuis)
  Deze traaggroeiende soort vormt een zeer dichte en tamelijk fijne zode. Het is zeer geschikt voor vochtige gronden en goed bestand tegen kort maaien. Jammer genoeg is gewoon struisgras gevoelig aan droogte en betreding.

Hoe gras zaaien?

Het beste is te beginnen met het verwijderen van onkruid, wortels, gras en ander afval. Doe dat met behulp van een grassenverdelger. Het nadeel van een grassenverdelger is dat je pas na een paar weken pas kunt zaaien. Als de bodem vrij is van onkruid en gras kun je beginnen met zaaien. Als dat is gebeurd geef je, je gazon mestvoeding. Gebruik hiervoor een basis van organische meststoffen. Zaai regelmatig hark voorzichtige de zaden in de grond. Zorg ervoor dat de grond vochtig is. Als dat niet het geval is kun je de grond besproeien. Besproei het niet teveel!

Een andere belangrijk gegeven is dat je niet over de pas gezaaide zaden mag lopen. Dit mag pas als de zaden voldoende ontkiemd zijn.

Wanneer maait u het gras?

Wanneer de lengte ongeveer tien centimeter is kun je het gras voor het eerst gaan maaien. Het is belangrijk om het gras niet te kort te maaien. Het is de bedoeling dat je een keer per week het gras maait op een lengte van vijf centimeter. Wanneer je veel onkruid ziet terug komen kun je hiervoor speciale verdelger gebruiken. Als er kale plekken komen moet je weer vooraf aan beginnen. Hark de grond los, zaai de zoden, hark het vast en hark het dan weer lichtjes los. Geef voldoende water en dan heb je weer een mooi gazon.

Graszoden leggen of het gazon juist inzaaien?

Nu is de vraag wanneer ga je graszoden leggen en wanneer ga je het gazon inzaaien? Het verschil is dat er veel tijd, werk en liefde in het graszaden moet worden gestopt voordat je een mooi gazon hebt. Als je graszoden legt heb je binnen een week of twee al een mooi gazon.

Vond je dit een nuttig en leuk artikel? Laat het weten in de reacties! Heb je suggesties? Neem dan contact met ons op. 

Trinh Pham

Tuinierfan

Volg ons!

Twitter

Pinterest

Last van paardenbloemen in je gazon?

Paardenbloemen zijn een van de meest voorkomende soorten onkruid in de tuin. Of je ze nou mooi vind of niet, feit is dat het lastig is om er vanaf te komen. Als je eenmaal enkele paardenbloemen in je tuin ziet zal het niet lang duren voordat er meer komen.

4 Tips voor een mooi gazon met gras

Heb jij problemen met je gazon en weet niet wat je moet doen? Met deze 4 tips helpen we jou dat te voorkomen en heb je in no time weer een mooi en gezond gazon.

Gras zaaien

Je wilt gras in je tuin maar weet niet of je graszoden moet leggen of je gras moet zaaien? In deze blog leed je alles over hoe en wanneer je het beste je gras kunt zaaien!

Voorkom mos in gazon!

Vaak is het lastig om je gazon in optimale staat te krijgen. Mos, paardenbloemen en ander onkruid liggen op de loer om je gazon te doen verdwijnen. Vooral de vorming van mos is een bedreiging voor je gazon. Zonder maatregelen komt een gazon er vaak niet meer bovenop.

Gras besproeien

Gras besproeien is een van de onderdelen om een mooi gazon te hebben. In Nederland is het klimaat erg geschrikt voor een mooi gazon, omdat genoeg tegen zal je toch even erop moeten letten dat het gras niet te droog wordt. Door het gras goed te sproeien, bemesten en maaien blijft je gazon mooi.

Kunstgras op balkon? Dat kan zo!

Heb je een balkon en ben je het zat om elke keer maar het beton aan te kijken als je op je balkon stapt? Lees in deze blog hoe je jouw balkon opfrist met kunstgras!

Zelf kunstgras leggen 10 stappen!

Zelf kunstgras leggen in 10 stappen, jij kan het ook! Lees hier hoe.

Zelf graszoden leggen

Het is weer wordt steeds beter, de zon begint weer meer te schrijnen. Je hebt zin om te tuinieren en je tuin op te peppen? Je wilt beginnen met zelf graszoden leggen maar je weet niet waar je moet beginnen? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen voor een mooi gazon en samen komen we er!