Zelf Graszoden leggen
Het is weer wordt steeds beter, de zon begint weer meer te schrijnen. Je hebt zin om te tuinieren en je tuin op te peppen? Je wilt beginnen met zelf graszoden leggen maar je weet niet waar je moet beginnen? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen voor een mooi gazon en samen komen we er!
Zelf graszoden leggen wat heb je nodig?
Benodigdheden:
- Een kruiwagen
- Een schep
- Een paar werkhandschoenen
- Stratemakers zand/ophoogzand
- Een tuinslang
- Een hark
- Balk of lat
- Een trilstamper
- Een stabilisatie doek/onderdoek
- Een stanleymes
- Een rubberen hamer
Wanneer graszoden leggen?
Je wilt gras leggen en hebt graszoden gekocht? Leg ze dan binnen 24 uur aan. Je kunt graszoden leggen in ieder seizoen, ook bij warm weer. Alleen bij sneeuw en vorst is het beter te wachten. Sneeuwt of vriest het nadat je graszoden hebt gelegd, dan is dat geen probleem. Onze ervaring is dat de graszoden wel bevriezen, maar niet afsterven. Boven de 5℃ groeien de graszoden wortels gewoon verder. Ligt het gras leggen je toch niet? Kies dan voor minder werk en langer plezier voor kunstgras. Bekijk hier hoe je zelf kunstgras kunt leggen.
Ondergrond voorbereiden voor graszoden leggen
Start met het omspitten van de ondergrond. Eventuele oude graszoden verwijder je of spit je onder met een schep. Maak bij een nieuw gazon de ondergrond minimaal 10 cm los. En bestrooi de ondergrond met teelaarde om te egaliseren of op te hogen. Zorg ervoor dat de ondergrond volkomen egaal is voordat je de graszoden legt. Verdicht de ondergrond door erover heen te lopen of te walsen. Daarna egaliseert je de ondergrond met een hark.
Graszoden uitrollen
De ondergrond mag tijdens het leggen van grasmatten iets vochtig zijn, maar niet nat. Door een natte ondergrond zal de graszode slecht ‘aanslaan’. Wanneer je de graszoden uitrolt, leg je de zoden strak tegen elkaar aan. Ligt een grasmat ongelijk? Ga dan niet met een spade op de zode slaan of erop stampen. Beter is om de graszode op te tillen en door het verwijderen of toevoegen van grond een gelijk niveau te bereiken.
Om uitdroging tegen te gaan, leg je bij zeer warm weer een schep grond op de buitenste rand van de zoden.
Graszoden aanrollen en sproeien
Stevig aanrollen of -kloppen is de manier om de graszoden goed ‘contact’ te laten maken met de ondergrond. Na het leggen van de graszoden, ga je direct sproeien. Om te controleren of je voldoende heeft gesproeid, til je de zode even op en voel je of de ondergrond nat is. Wij adviseren het gazon weer te sproeien als de zoden droog aanvoelen. Sproei bij voorkeur ’s ochtends. Let erop dat je gazon ’s nachts niet vochtig is. Anders ontstaan er paddestoelen perkjes.
Graszoden maaien
Na het aanleggen, kunt u meteen het gras maaien als je het te lang vindt. Maai het de eerste niet te kort, laat het gras minimaal 4,5 cm lang. Zo houd je de grasmatten mooi.
Heb je graszoden en wil je tips om het mooi te onderhouden? Hier zijn 4 tips voor een mooi gazon!
Vond je dit een nuttig en leuk artikel? Laat het weten in de reacties! Heb je suggesties? Neem dan contact met ons op.