Zelf Graszoden leggen

Het is weer wordt steeds  beter, de zon begint weer meer te schrijnen. Je hebt zin om te tuinieren en je tuin op te peppen? Je wilt beginnen met zelf graszoden leggen maar je weet niet waar je moet beginnen? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen voor een mooi gazon en samen komen we er!

 Zelf graszoden leggen wat heb je nodig?

Benodigdheden:

 1. Een kruiwagen
 2. Een schep
 3. Een paar werkhandschoenen
 4. Stratemakers zand/ophoogzand
 5. Een tuinslang
 6. Een hark
 7. Balk of lat
 8. Een trilstamper
 9. Een stabilisatie doek/onderdoek
 10. Een stanleymes
 11. Een rubberen hamer

 Wanneer graszoden leggen?

Je wilt gras leggen en hebt graszoden gekocht? Leg ze dan binnen 24 uur aan. Je kunt graszoden leggen in ieder seizoen, ook bij warm weer. Alleen bij sneeuw en vorst is het beter te wachten. Sneeuwt of vriest het nadat je graszoden hebt gelegd, dan is dat geen probleem. Onze ervaring is dat de graszoden wel bevriezen, maar niet afsterven. Boven de 5℃ groeien de graszoden wortels gewoon verder.  Ligt het gras leggen je toch niet? Kies dan voor minder werk en langer plezier voor kunstgras. Bekijk hier hoe je zelf kunstgras kunt leggen. 

 

Ondergrond voorbereiden voor graszoden leggen

Start met het omspitten van de ondergrond. Eventuele oude graszoden verwijder je of spit je onder met een schep. Maak bij een nieuw gazon de ondergrond minimaal 10 cm los. En bestrooi de ondergrond met teelaarde om te egaliseren of op te hogen. Zorg ervoor dat de ondergrond volkomen egaal is voordat je de graszoden legt. Verdicht de ondergrond door erover heen te lopen of te walsen. Daarna egaliseert je de ondergrond met een hark.

 

Graszoden uitrollen

De ondergrond mag tijdens het leggen van grasmatten iets vochtig zijn, maar niet nat. Door een natte ondergrond zal de graszode slecht ‘aanslaan’. Wanneer je de graszoden uitrolt, leg je de zoden strak tegen elkaar aan. Ligt een grasmat ongelijk? Ga dan niet met een spade op de zode slaan of erop stampen. Beter is om de graszode op te tillen en door het verwijderen of toevoegen van grond een gelijk niveau te bereiken.

Om uitdroging tegen te gaan, leg je bij zeer warm weer een schep grond op de buitenste rand van de zoden.

graszoden-leggen

Graszoden aanrollen en sproeien

Stevig aanrollen of -kloppen is de manier om de graszoden goed ‘contact’ te laten maken met de ondergrond. Na het leggen van de graszoden, ga je direct sproeien. Om te controleren of je voldoende heeft gesproeid, til je de zode even op en voel je of de ondergrond nat is. Wij adviseren het gazon weer te sproeien als de zoden droog aanvoelen. Sproei bij voorkeur ’s ochtends. Let erop dat je gazon ’s nachts niet vochtig is. Anders ontstaan er paddestoelen perkjes.

 

Graszoden maaien

Na het aanleggen, kunt u meteen het gras maaien als je het te lang vindt. Maai het de eerste niet te kort, laat het gras minimaal 4,5 cm lang. Zo houd je de grasmatten mooi. 

Heb je graszoden en wil je tips om het mooi te onderhouden? Hier zijn 4 tips voor een mooi gazon!

Vond je dit een nuttig en leuk artikel? Laat het weten in de reacties! Heb je suggesties? Neem dan contact met ons op. 

Trinh Pham

Kunstgras & Gras expert

Volg ons!

Twitter

Pinterest

Last van paardenbloemen in je gazon?

Paardenbloemen zijn een van de meest voorkomende soorten onkruid in de tuin. Of je ze nou mooi vind of niet, feit is dat het lastig is om er vanaf te komen. Als je eenmaal enkele paardenbloemen in je tuin ziet zal het niet lang duren voordat er meer komen.

4 Tips voor een mooi gazon met gras

Heb jij problemen met je gazon en weet niet wat je moet doen? Met deze 4 tips helpen we jou dat te voorkomen en heb je in no time weer een mooi en gezond gazon.

Gras zaaien

Je wilt gras in je tuin maar weet niet of je graszoden moet leggen of je gras moet zaaien? In deze blog leed je alles over hoe en wanneer je het beste je gras kunt zaaien!

Voorkom mos in gazon!

Vaak is het lastig om je gazon in optimale staat te krijgen. Mos, paardenbloemen en ander onkruid liggen op de loer om je gazon te doen verdwijnen. Vooral de vorming van mos is een bedreiging voor je gazon. Zonder maatregelen komt een gazon er vaak niet meer bovenop.

Gras besproeien

Gras besproeien is een van de onderdelen om een mooi gazon te hebben. In Nederland is het klimaat erg geschrikt voor een mooi gazon, omdat genoeg tegen zal je toch even erop moeten letten dat het gras niet te droog wordt. Door het gras goed te sproeien, bemesten en maaien blijft je gazon mooi.

Kunstgras op balkon? Dat kan zo!

Heb je een balkon en ben je het zat om elke keer maar het beton aan te kijken als je op je balkon stapt? Lees in deze blog hoe je jouw balkon opfrist met kunstgras!

Zelf kunstgras leggen 10 stappen!

Zelf kunstgras leggen in 10 stappen, jij kan het ook! Lees hier hoe.

Zelf graszoden leggen

Het is weer wordt steeds beter, de zon begint weer meer te schrijnen. Je hebt zin om te tuinieren en je tuin op te peppen? Je wilt beginnen met zelf graszoden leggen maar je weet niet waar je moet beginnen? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen voor een mooi gazon en samen komen we er!