Alles over Graszoden

Je wilt meer weten over graszoden, het zelf leggen van graszoden, wanneer je het beste graszoden kunt leggen en wat je precies voor nodig hebt. Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt.

Tuinieren Voor Groentjes 

Wij willen mensen overtuigen dat tuinieren makkelijk en leuk is. Help elkaar in deze community!

Neem contact op

info@tuinierenvoorgroentjes.nl

Tips voor graszoden

 

Wanneer graszoden leggen?

 Heeft je graszoden gekocht? Leg ze dan binnen 24 uur aan. Je kunt graszoden leggen in ieder seizoen, ook bij warm weer. Alleen bij sneeuw en vorst is het beter te wachten. Sneeuwt of vriest het nadat je graszoden hebt gelegd, dan is dat geen probleem. Onze ervaring is dat de graszoden wel bevriezen, maar niet afsterven. Boven de 5℃ groeien de graszodenwortels gewoon verder.

 

Ondergrond voorbereiden voor graszoden leggen

 Start met het omspitten van de ondergrond. Eventuele oude graszoden verwijder je of spit je onder. Maak bij een nieuw gazon de ondergrond minimaal 10 cm los. En bestrooi de ondergrond met teelaarde om te egaliseren of op te hogen. 

Zorg ervoor dat de ondergrond volkomen egaal is voordat je de graszoden legt. Verdicht de ondergrond door erover heen te lopen of te walsen. Daarna egaliseert je de ondergrond met een hark.

Graszoden uitrollen

De ondergrond mag tijdens het leggen van graszoden iets vochtig zijn, maar niet nat. Door een natte ondergrond zal de graszode slecht ‘aanslaan’. Wanneer je de graszoden uitrolt, leg je de zoden strak tegen elkaar aan. Ligt een graszode ongelijk? Ga dan niet met een spade op de zode slaan of erop stampen. Beter is om de graszode op te tillen en door het verwijderen of toevoegen van grond een gelijk niveau te bereiken.

Om uitdroging tegen te gaan, leg je bij zeer warm weer een schep grond op de buitenste rand van de zoden.

Graszoden aanrollen en sproeien

 Stevig aanrollen of -kloppen is de manier om de graszoden goed ‘contact’ te laten maken met de ondergrond. Na het leggen van de graszoden, ga je direct sproeien. Om te controleren of je voldoende heeft gesproeid, til je de zode even op en voel je of de ondergrond nat is. Wij adviseren het gazon weer te sproeien als de zoden droog aanvoelen. Sproei bij voorkeur ’s ochtends.

Let erop dat je gazon ’s nachts niet vochtig is. Anders ontstaan er paddestoelenperkjes.

Graszoden maaien

Na het aanleggen, kunt u meteen het gras maaien als u het te lang vindt. Maai het de eerste niet te kort, laat het gras minimaal 4,5 cm lang.

 

Vond je dit artikel leuk? Laat het me weten in de reacties! Heb je aanvullingen? Neem dan contact met ons op zodat we iedereen de ultieme tuinier ervaring kunnen geven!

Trinh Pham

Tuinier fan

0 reacties

Laat een reactie achter!

Bekijk al onze categorieën

Benieuwd naar meer tips en tricks voor het tuinieren? Bekijk de categorieën hieronder!

Bomen en struiken

Je wil wel bomen in je tuin, maar je wil niet te veel onderhoud. Er zijn bomen die je door te snoeien klein kan houden. Ook zijn er boomsoorten die van nature klein blijven

Planten en bloemen

Wanneer plant je vaste planten en hoe doe je dat. Als je ze eenmaal hebt geplant hoe onderhoud je ze? Wanneer kun je het beste vaste planten verplanten?

Tuinonderhoud

Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet