Voorkom mos in je gazon
Vaak is het lastig om je gazon in optimale staat te krijgen. Mos, paardenbloemen en ander onkruid liggen op de loer om je gazon te doen verdwijnen. Vooral de vorming van mos is een bedreiging voor je gazon. Zonder maatregelen komt een gazon er vaak niet meer bovenop.
Hoe voorkom je mos vorming in je gazon?
Er zijn meerdere manieren om de vorming van mos te voorkomen. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid om je gazon te verticuteren. Hierbij slaan de messen van een verticuteermachine zo’n 2-3cm door de grond in je gazon waarbij het mos er uit getrokken wordt. Helaas is dit niet altijd voldoende om voorgoed van de mos vorming af te zijn. Bij veel gazons die door mos geteisterd worden komt het probleem ieder jaar weer terug.
Waardoor ontstaat mos in het gazon?
Om mos écht weg te krijgen én om te voorkomen dat het terugkomt is het belangrijk om inzicht te krijgen waardoor mos ontstaat. Dit heeft vaak meerdere oorzaken:
- De grondkwaliteit van je tuin is onvoldoende. Bij een zure grond is het lastig om mos tegen te gaan. Gras wil namelijk slecht groeien op een zure bodem. Mos daarentegen groeit hier juist goed. Verticuteren op een zure grond heeft slechts effect op korte termijn. Om de zuurwaardes van de grond terug te dringen is het belangrijk om kalk te strooien.
- Het gras wordt te kort gemaaid. Vaak wordt gedacht dat een gazon vaak en kort gemaaid moet worden om de kwaliteit optimaal te houden. Dit is echter niet juist. Hoog gras is niet alleen goed voor de biodiversiteit in je gazon, het zorgt ook dat je gazon minder snel uitdroogt. Wordt uw gazon elk jaar geteisterd door mos, probeer dan zeker 4 centimeter maaihoogte aan te houden.
- De grond is te droog. Dit komt veel voor bij gazons die hoog liggen, bijvoorbeeld op een border of een verhoogd deel van de voortuin. Water zoekt van nature de lage plekken in je tuin op. Bij hoger gelegen delen van de tuin is het dus extra belangrijk om veel bij te sproeien in droge periodes. Enkele decimeters hoogteverschil kan al een negatief effect hebben op de vorming van gras. Geen zin om zelf te sproeien? lees dan hoe je zelf een irrigatiesysteem aanlegt.
- Een deel van het gazon krijg niet genoeg zon. Gras houdt van nattigheid en zonlicht. Wanneer er weinig zonlicht in je tuin komt, bijvoorbeeld door een heg, schutting of bomen, dan is dit slecht voor het gazon. Probeer de licht ontnemende bomen meer te snoeien, of de schaduwrijke plekken binnen je tuin anders in te richten.
- De grond is te hard. Gras houdt van water en zon, ook een luchtige grond draagt bij aan een gezonde grasvorming. Door intensief over het gazon te lopen kunnen bepaalde plekken keihard worden. Mos heeft hier geen problemen mee. Probeer dus eens om uw gazon te beluchten.
Hoe verwijder je mos uit je gazon?
Om mos uit het gazon te verwijderen is de eerste stap om het gras te verticuteren. Dit kan eigenlijk op elk moment in het groeiseizoen, van het vroege voorjaar tot eind september. Het is het beste om dit op een droge dag te doen, als het al enkele dagen niet geregend heeft.
Wie de bovenstaande oorzaken heeft gelezen zal zich beseffen dat uitsluitend verticuteren vaak niet genoeg is.
Om echt succesvol het mos te verwijderen is het belangrijk om een combinatie van de bovengenoemde oorzaken tot misvorming weg te nemen. Ga na welke oorzaken voor je gazon van toepassing zijn en probeer dit tegen te gaan. Een goed uitgangspunt is om na het verticuteren in ieder geval kalk te strooien. Wanneer de mos erg hardnekkig is kan je dit meerdere malen per jaar doen. Langzaam zul je zien dat het most in mindere mate terugkomt en uiteindelijk totaal verdwijnt!
De eerste stap naar een mosvrij gazon blijft verticuteren en kalk strooien. Een verticuteermachine kun je huren, maar handiger is het om deze zelf aan te schaffen. Zo kun je twee of drie keer je gazon verticuteren in één groeiseizoen. Dit kan al voor relatief weinig geld. Bekijk de betaalbare producten hieronder!
Maai en bemest je gazon
Bemest je gazon, maar niet te veel! Overbemesting kan voor een verzuring van het gazon zorgen. Het beste kun je organische mest gebruiken. Blijf je gazon goed besproeien en maaien, maar maai het niet te kort!
Met deze tips zou het moeten lukken om je gazon vrij van mos te houden, heb je aanvullingen? Laat het weten in de reacties!
Vond je dit een nuttig en leuk artikel? Laat het weten in de reacties! Heb je suggesties? Neem dan contact met ons op.
0 reacties