Last van paardenbloemen in het gazon?

Paardenbloemen zijn een van de meest voorkomende soorten onkruid in de tuin. Of je ze nou mooi vind of niet, feit is dat het lastig is om er vanaf te komen. Als je eenmaal enkele paardenbloemen in je tuin ziet zal het niet lang duren voordat er meer komen. In dit artikel lees je enkele tips hoe je de paardenbloem kan bestrijden.

 

Waarom is de paardenbloem zo hardnekkig?

De paardenbloem bloeit bijna in elk seizoen, mits het maar lekker weer is.  Wanneer de bloem uitgebloeid is zal hij geleidelijk overgaan in een bol met zaadjes. De bekende ‘paraplutjes’ zorgen er voor dat de zaden zich door een windvlaag over je hele tuin en nog verder verspreiden. 

Daar komt bij dat de paardenbloem erg snel groeit. De bloem kan zich van nauwelijks zichtbaar tot volledig uitgebloeid ontwikkelen in slechts een paar dagen. Als je een paardenbloem ziet verschijnen kun je de kop er af knippen om te voorkomen dat deze zich verspreid. Helaas werkt dit alleen op korte termijn en zal de bloem weer opnieuw gaan bloeien. Beter is het om de bloem in zijn geheel te verwijderen.

 

Hoe verwijder je paardenbloemen?

De wortel van de paardenbloem kan wel tien centimeter in de grond gaan. Wanneer je de bloem met de hand uit de grond wil trekken zal je vaak merken dat de bloem ergens halverwege de wortel afbreekt. In sommige gevallen kan de bloem dan terug groeien. Met de hand paardenbloemen uitgraven is veel werk en tevens slecht voor het gazon. 

Gebruik een paardenbloem onkruidverwijderaar

 Gelukkig zijn er hulpmiddelen beschikbaar die je helpen om paardenbloemen te verwijderen met minimale schade aan het gazon. Met een onkruidverwijderaar verwijder je een smal maar diep gedeelte van de aarde waarin de wortel van de paardenbloem zich bevind. Op deze manier kun je in een middagje zelfs grote gazons helemaal vrij krijgen van paardenbloemen. Vergeet niet om de gaatjes weer op te vullen met aarde, zodat het gazon zich op deze plek weer kan herstellen.

Onkruidverwijderaar paardenbloemen
Werking onkruidverwijderaar

Hiernaast is de werking van een onkruidverwijderaar te zien. De grijpers van het hulpmiddel steek je in de grond rondom de paardenbloem. Vervolgens draai je de paardenbloem los en haal je het geheel naar boven. De wortel van de paardenbloem zal uit de grond naar boven komen. Met de knop bovenop het handvat verwijder je de wortel uit de grijper.

Mijn gazon is nu paardenbloemvrij, hoe voorkom ik dat paardenbloemen terugkomen?

Net als onkruid zijn paardenbloemen te voorkomen door te kiezen voor een grovere grasstructuur. Fijne grassoorten zijn nou eenmaal gevoeliger voor onkruid dan grove soorten. Dit wil gelukkig niet zeggen dat je niks kan doen om paardenbloemen te voorkomen in siergazons. Het gazon bemesten, verticuteren, kalk strooien en regelmatig grasmaaien helpt ook om onkruid te voorkomen. Mocht de paardenbloem langzaam weer terugkeren in je tuin, dan kan deze zich minder snel verspreiden als het gras niet de kans krijgt om lang te worden. Wanneer een paardenbloem namelijk heel regelmatig gemaaid wordt krijgt deze niet de kans om te bloeien.

 

Wil je meer tips over het onderhouden van je gazon? Lees dan ook de andere blogs op onze website!

Vond je dit een nuttig en leuk artikel? Laat het weten in de reacties! Heb je suggesties? Neem dan contact met ons op. 

Bas Roetenberg

Kunstgras en Gras expert

gras en kunstgras

0 reacties

Bekijk ook eens

Last van paardenbloemen in je gazon?

Paardenbloemen zijn een van de meest voorkomende soorten onkruid in de tuin. Of je ze nou mooi vind of niet, feit is dat het lastig is om er vanaf te komen. Als je eenmaal enkele paardenbloemen in je tuin ziet zal het niet lang duren voordat er meer komen.

4 Tips voor een mooi gazon met gras

Heb jij problemen met je gazon en weet niet wat je moet doen? Met deze 4 tips helpen we jou dat te voorkomen en heb je in no time weer een mooi en gezond gazon.

Gras zaaien

Je wilt gras in je tuin maar weet niet of je graszoden moet leggen of je gras moet zaaien? In deze blog leed je alles over hoe en wanneer je het beste je gras kunt zaaien!

Voorkom mos in gazon!

Vaak is het lastig om je gazon in optimale staat te krijgen. Mos, paardenbloemen en ander onkruid liggen op de loer om je gazon te doen verdwijnen. Vooral de vorming van mos is een bedreiging voor je gazon. Zonder maatregelen komt een gazon er vaak niet meer bovenop.

Gras besproeien

Gras besproeien is een van de onderdelen om een mooi gazon te hebben. In Nederland is het klimaat erg geschrikt voor een mooi gazon, omdat genoeg tegen zal je toch even erop moeten letten dat het gras niet te droog wordt. Door het gras goed te sproeien, bemesten en maaien blijft je gazon mooi.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer inspiratie en tips! Blijf op de hoogte met de laatste updates aan de website en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* Verplicht

Volg ons!

Twitter

Pinterest