Moestuin Kruiden

Heb je net zo veel passie voor lekker eten en koken als voor tuinieren. Dan zijn verse moestuin kruiden onmisbaar. En ook al heb je niet zulke groene vingers, weer gerust. Een kruidentuintje onderhouden kunnen we allemaal! Moestuin kruiden kun je kweken in een grote plantenbak, op je balkon, in je moestuin, maar zelfs in je vensterbank.  

Jouw eigen moestuin kruiden kweken

Er zijn een heleboel voordelen van het hebben van een eigen kruidentuin. Allereerst is het natuurlijk heel leuk om te doen, maar een kruidentuin kan je ook geld besparen! Verder zijn kruiden erg gezond. In deze blog heb ik voor je een paar simpele tips opgeschreven zodat jij aan de slag kan met je moestuin:

Tip 1: Warmte

Kruiden houden van warmte, zet ze daarom in de volle zon! Heel veel kruiden komen namelijk van oorsprong uit warme landen rond de Middellandse Zee. De mediterrane kruiden overleven ook langere droogte, maar subtropische kruiden als verbena, stevia en basilicum hebben juist wel regelmatig water nodig. Toch zijn er kruiden die ook iets minder van zon houden. Peterselie en kervel doen het beter met half schaduw en daarnaast voldoende vocht.

Tip 2: De juiste plantjes kopen

Er zit verschil in kruidenplantjes die gekweekt zijn voor je moestuin en voor de vensterbank. Zorg dat je kruidenplantjes koopt die geschikt zijn voor je moestuin! Iedereen kent de kruidenplantjes uit de supermarkt wel. Deze zijn vaak erg dicht op elkaar gekweekt en daardoor ontstaan er vaak al snel schimmels. Kruidenplantjes die niet uit de kas komen, zien er in het begon vaak wat somber uit. Maar met een beetje liefde uit jouw kruidentuin halen ze de schade snel in! Laat je verassen met een kruiden set die gratis thuisbezorgd wordt vanuit een kwekerij. Je betaald dan voor 4 potten inclusief 4 kruiden bestaande uit de enorme waslijst.

Tip 3: Binnen of buiten moestuin kruiden kweken

Vaak geldt het dat zachte kruiden met flexibele stelen niet van de winter houden. Daarentegen kunnen kruiden die verhouten, zoals rozemarijn, tijm en lavendel vaak en winter wel overleven. Mits deze niet te streng is!

Tip 4: Binnen kweken tips

Wil je toch zachte moestuin kruiden verbouwen in de winter? Zet de kruiden dan in een pot in de vensterbank. Het is dan wel belangrijk dat de kruidenplantjes rustig kunnen wennen aan de hogere binnentemperatuur.  Wist je dat je zachte kruiden ook erg makkelijk kunt drogen, invriezen of inmaken in olie. Heb je geen mooie potjes? Bekijk dan eens deze leuke draadmand met terracotta potjes!

Tip 5: Beste smaak behouden

Kruiden groeien vaak snel, voor de meeste kruiden geldt dat wanneer het blad flink in de groei schiet de smaak van het blad ook terugneemt. Wil je dus veel smaak behouden is het belangrijk om regelmatig te snoeien.

Tip 6: Tips voor snoeien van je kruiden

Als planten er naar verloop van tijd minder mooi uit gaan zien kun je ze snoeien. Je zult zien dat bij zachte moestuin kruiden als snel weer fris en groen blad terug groeit. Zorg dat je het snoeien van kruiden die verhouten met mate doet. Laat voldoende blad aan de plant zitten, deze kan vanuit daar weer herstellen.

Vond je dit een nuttig en leuk artikel? Laat het weten in de reacties! Heb je suggesties? Neem dan contact met ons op. 

Sary Freriksen

Gastblogger

Volg ons!

Twitter

Pinterest

Moestuin kruiden

Kruiden voor in je moestuin ontdekken? Je vind hier de kruiden die het makkelijkst te kweken zijn!

Ongedierte in je moestuin

Last van ongedierte in je moestuin? Lees hier tips over het bestrijden van dat vervelende ongedierte zodat je tuintje mooi blijft!

Top 10 makkelijkste moestuin groenten

Een lijstje met top 10 makkelijkste groentes voor in je moestuin en een paar handige tips!