Moestuin maken

Wil jij jouw eigen moestuin maken, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? In deze blog lees je hoe het moet, waar je aan moet denken en wat je nodig hebt voor jouw perfecte moestuin.

Moestuin maken

Wil jij jouw eigen moestuin maken, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? In deze blog lees je hoe het moet, waar je aan moet denken en wat je nodig hebt voor jouw perfecte moestuin.

Verse groente, fruit en kruiden uit eigen tuin wat klinkt dat toch heerlijk, maar wist je dat een moestuin niet alleen lekker is en leuk is om te onderhouden wanneer je graag tuiniert, het is ook nog eens goed voor je portemonnee! Een bak van 120 x 120 cm per jaar kan je namelijk al rond de 200 euro op leveren aan biologisch eten.

Wat heb je nodig om je eigen moestuin te maken?

  • Moestuinbakken met potgrond of grond om je eigen moestuin in te maken met tuinaarde
  • Voeding: Mest of kalk
  • Zaden
  • Gereedschap voor in de moestuin
  • Zaaibakjes
  • Water en licht

 

Moestuin maken, hoe doe je dat?

 Om een moestuin te maken volg je de onderstaande stappen:

1. Kies de locatie

Allereerst bepaal je waar je de moestuin wilt hebben. Heb je alleen een balkon dan blijft er maar 1 optie over en dat is om moestuinbakken aan te schaffen met potgrond. Heb je een tuin dan kan je de keuze maken om moestuinbakken met potgrond te plaatsen of de moestuin in de gewone grond te maken. Wij raden hierbij aan om voor moestuinbakken te kiezen, omdat dit je veel werk zal schelen. Nog een tip: mocht je huisdieren hebben zorg er dan voor dat ze niet bij de moestuin in de buurt kunnen komen.

2. Koop het juiste gereedschap

Heb je al voldoende tuingereedschap in huis? Dan kun je deze stap overslaan. Voor een moestuin heb je tenminste de volgende artikelen nodig: een plantenschepje, een hark of schoffel, een spade, schop, gieter of tuinslang en eventueel een knielkussen om zere knieën te voorkomen

 

moestuin_maken_gereedschap

3. Afbakenen

De volgende stap is om je moestuin af te bakenen. Wanneer je een moestuinbak hebt vul je deze met voldoende potgrond. Wil je een moestuin maken in je tuin? Dan kun je deze afbakenen door middel van tegels of een houten omlijsting

4. Bepaal wat er in je moestuin komt

Vervolgens bepaal je wat er in je moestuin komt. Ga je voor verse groente, fruit of kruiden? Kijk allereerst wat je zelf lekker vindt en kijk daarna wat haalbaar is. Heb je nog niet zoveel ervaring met het kweken van groenten, fruit en kruiden kies dan voor makkelijke zaden voor in je moestuin. Meer weten over moestuin zaden voor beginners? Lees dan onze blog over de makkelijkste moestuin zaden voor beginners. Kijk daarnaast ook naar wanneer het zaad geplant moet worden.

5. Voorbewerken

Voordat je begint met het zaaien van de zaden is het belangrijk om eerst de grond voor te bewerken. Maak je de moestuin in je eigen tuin, zorg er dan voor dat het geheel onkruidvrij is en spit het om. Daarna is het belangrijk om de grond te egaliseren en de grond in vakken te verdelen. Heb je gekozen voor de moestuinbakken dan hoef je alleen nog maar de bak te vullen met potgrond en de moestuin in vakken te verdelen.

6. Begin met zaaien!

Als je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd dan kun je beginnen met het zaaien van je zaden. Wanneer je gaat beginnen met zaaien, zorg dan dat er voldoende voeding zit in de bodem, maak bijvoorbeeld gebruik van mest of kalk. Let wel op met het zaaien dat je niet elke keer hetzelfde zaad in hetzelfde vakje doet. Wanneer je de plantjes namelijk te vaak op dezelfde plek teelt dan heb je meer kans op ziektes en plagen en verarmt de grond. Wil je in de winter al beginnen met je moestuin, maak dan gebruik van zaaibakjes en zet deze in de vensterbank in de zon.

 

moestuinbak

Wanneer moestuin maken?

Je kan het beste beginnen met het maken van een moestuin na de vorstperiode. Dit wil zeggen in het voorjaar rond maart. Met de meeste moestuin zaden kan je t/m juni blijven zaaien, dus dan heb je nog even de tijd.

Vond je dit een nuttig en leuk artikel? Laat het weten in de reacties! Heb je suggesties? Neem dan contact met ons op. 
Susan Wouda

Tuinierfan

Ongedierte in je moestuin

Ongedierte in moestuin Veel mensen met een moestuin hebben er last van, ongedierte. Ongedierte kan zomaar je hele...

Top 10 makkelijkste moestuin groenten

Top 10 makkelijkste moestuin groenten Begin je net met je moestuin of heb je al een moestuin maar wil je andere...

Moestuin kruiden

Moestuin Kruiden Heb je net zo veel passie voor lekker eten en koken als voor tuinieren. Dan zijn verse moestuin...

De makkelijkste moestuin zaden voor beginners

De makkelijkste moestuin zaden voor beginners Wil jij een moestuin beginnen? Maar geen idee welke moestuin zaden voor...

Moestuin maken

Moestuin maken Wil jij jouw eigen moestuin maken, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? In deze blog lees je...