Moestuin maken
Wil jij jouw eigen moestuin maken, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? In deze blog lees je hoe het moet, waar je aan moet denken en wat je nodig hebt voor jouw perfecte moestuin.
Moestuin maken
Wil jij jouw eigen moestuin maken, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? In deze blog lees je hoe het moet, waar je aan moet denken en wat je nodig hebt voor jouw perfecte moestuin.
Verse groente, fruit en kruiden uit eigen tuin wat klinkt dat toch heerlijk, maar wist je dat een moestuin niet alleen lekker is en leuk is om te onderhouden wanneer je graag tuiniert, het is ook nog eens goed voor je portemonnee! Een bak van 120 x 120 cm per jaar kan je namelijk al rond de 200 euro op leveren aan biologisch eten.
Wat heb je nodig om je eigen moestuin te maken?
- Moestuinbakken met potgrond of grond om je eigen moestuin in te maken met tuinaarde
- Voeding: Mest of kalk
- Zaden
- Gereedschap voor in de moestuin
- Zaaibakjes
- Water en licht
Moestuin maken, hoe doe je dat?
Om een moestuin te maken volg je de onderstaande stappen:
1. Kies de locatie
Allereerst bepaal je waar je de moestuin wilt hebben. Heb je alleen een balkon dan blijft er maar 1 optie over en dat is om moestuinbakken aan te schaffen met potgrond. Heb je een tuin dan kan je de keuze maken om moestuinbakken met potgrond te plaatsen of de moestuin in de gewone grond te maken. Wij raden hierbij aan om voor moestuinbakken te kiezen, omdat dit je veel werk zal schelen. Nog een tip: mocht je huisdieren hebben zorg er dan voor dat ze niet bij de moestuin in de buurt kunnen komen.
2. Koop het juiste gereedschap
Heb je al voldoende tuingereedschap in huis? Dan kun je deze stap overslaan. Voor een moestuin heb je tenminste de volgende artikelen nodig: een plantenschepje, een hark of schoffel, een spade, schop, gieter of tuinslang en eventueel een knielkussen om zere knieën te voorkomen
Moestuinbakje (100x100x30)
9 Vakjes, (LxBxH in cm)- Zonder gereedschap in elkaar te zetten
- Goed om mee te beginnen
- Houten plankjes (vuurhout)
Moestuinbak groot (120 x 120 x 60)
Go big, or go home!- Voor de echte fan
- Kwalitatief met riet afgewerkt
- 4-delig, met schroeven
3. Afbakenen
De volgende stap is om je moestuin af te bakenen. Wanneer je een moestuinbak hebt vul je deze met voldoende potgrond. Wil je een moestuin maken in je tuin? Dan kun je deze afbakenen door middel van tegels of een houten omlijsting
4. Bepaal wat er in je moestuin komt
Vervolgens bepaal je wat er in je moestuin komt. Ga je voor verse groente, fruit of kruiden? Kijk allereerst wat je zelf lekker vindt en kijk daarna wat haalbaar is. Heb je nog niet zoveel ervaring met het kweken van groenten, fruit en kruiden kies dan voor makkelijke zaden voor in je moestuin. Meer weten over moestuin zaden voor beginners? Lees dan onze blog over de makkelijkste moestuin zaden voor beginners. Kijk daarnaast ook naar wanneer het zaad geplant moet worden.
5. Voorbewerken
Voordat je begint met het zaaien van de zaden is het belangrijk om eerst de grond voor te bewerken. Maak je de moestuin in je eigen tuin, zorg er dan voor dat het geheel onkruidvrij is en spit het om. Daarna is het belangrijk om de grond te egaliseren en de grond in vakken te verdelen. Heb je gekozen voor de moestuinbakken dan hoef je alleen nog maar de bak te vullen met potgrond en de moestuin in vakken te verdelen.
6. Begin met zaaien!
Als je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd dan kun je beginnen met het zaaien van je zaden. Wanneer je gaat beginnen met zaaien, zorg dan dat er voldoende voeding zit in de bodem, maak bijvoorbeeld gebruik van mest of kalk. Let wel op met het zaaien dat je niet elke keer hetzelfde zaad in hetzelfde vakje doet. Wanneer je de plantjes namelijk te vaak op dezelfde plek teelt dan heb je meer kans op ziektes en plagen en verarmt de grond. Wil je in de winter al beginnen met je moestuin, maak dan gebruik van zaaibakjes en zet deze in de vensterbank in de zon.
Wanneer moestuin maken?
Je kan het beste beginnen met het maken van een moestuin na de vorstperiode. Dit wil zeggen in het voorjaar rond maart. Met de meeste moestuin zaden kan je t/m juni blijven zaaien, dus dan heb je nog even de tijd.
Moestuinvoeding
Optimale conditie voor je moestun- 1 tot 2 keer per week
- Meng een halve dop op 1l water