Ongedierte in moestuin
Veel mensen met een moestuin hebben er last van, ongedierte. Ongedierte kan zomaar je hele oogst verpesten. Er zijn natuurlijk heel erg veel soorten ongedierte. Denk hierbij aan slakken, mollen, vogels, bladluis en rupsen. Over de laatste twee vind je hier meer informatie en tips.
Bladluis bestrijden
Bladluis is een soort ongedierte dat vaak voorkomt in een moestuin. Er zijn verschillende soorten bladluis die allemaal aan verschillende plantengroepen knabbelen. Bekende voorbeelden zijn:
- Zwarte bonenluis
- Groene perzikluis
- Melige koolluis
Bladluizen zijn maar kleine beestjes, ze zijn zo’n 2-3 mm lang, maar ze kunnen grote schade aanrichten. Bladluizen zuigen de plantensappen op en daardoor kan je verschillende soorten schade krijgen.
Denk aan verzwakte planten en vervorming van blad (bobbelig en krullende bladen). De opgezogen sappen bevatten meer suikers dan dat de luizen nodig hebben. De suikers die ze teveel hebben opgenomen scheiden ze af. Ze doen dit in de vorm van een kleverig glanzend stofje, dit wordt honingdauw genoemd. Schimmels zijn gek op honingdauw en ontwikkelen zich hierop snel. Het blad wordt vervuild en zal afsterven.
Preventie:
- Om bladluis tegen te gaan kun je gebruik maken van verschillende plantencombinaties. Zo werken dille en tuinbonen goed bij elkaar en bijvoorbeeld sla en ui.
- Bemesting is ook belangrijk, voorkom over- of onder bemesting. Luizen voelen zich aangetrokken tot onevenwichtige bemestte planten.
- Zorg dat je bloemen in je moestuin hebt. Bloemen bevatten nectar en daar zijn veel vliegende insecten dol op. Denk aan lieveheersbeestjes, galmuggen en sluipwespen. Naast nectar zijn zij ook dol op luizen.
Bestrijding:
- Koop zakjes met eitjes van luizenbestrijders en plaats deze in je moestuin. Luizen zullen op natuurlijke wijze bestreden worden.
- Spuit met brandnetelgier of maak een oplossing van groene zeep met water. Probeer dit vooral op de onderkant van de bladen te spuiten.
- Als er mieren bij de luizen zitten kun je deze verdrijven door hun nesten onder water te zetten. Ook kun je mieren verdrijven met lavendel, marjolein of tijmblaadjes.
Rupsen bestrijden
Rupsen zijn de larven van vlinders. Wanneer vlindereieren uit zijn gekomen, start de periode waarin de rups zoveel mogelijk plantaardig voedsel moet eten om snel te kunnen groeien. De periode waarin de rups groeit duurt gemiddeld 14 tot 25 dagen. Nadat ze zijn volgegeten begint het proces van poppen en ontpoppen waarna de rups zich ontwikkelt tot een vlinder.
Er zijn veel verschillende soorten, maar ze leven allemaal voornamelijk op kool. De belangrijkste soorten zijn de Kooluil, het grote koolwitje en het kleine koolwitje. Je herkent een rupsenplaag aan stukken bladeren die zijn afgeknabbeld of planten zie zelfs helemaal kaal worden.
Rupsen voorkomen
- Rupsen hebben een hekel aan sterke geuren van bijvoorbeeld bieslook en salie. Zet deze planten in je moestuin om rupsen te weren.
- Het is verstandig om juist jonge planten te weren tegen rupsen. Daarvoor kun je een net of een vliesdoek gebruiken, hiermee voorkom je dat vlinders hun eitjes op de planten kunnen leggen.
Rupsen bestrijden
- Een manier om rupsen tegen te gaan is gebruik maken van natuurlijke vijanden. Doordat ze een heel hoog proteïne gehalte hebben zijn ze erg voedzaam voor allerlei inheemse vogels.
- Als van Koolwitjes? Koop dan de Oost-Indische kers en zet deze in de buurt van je aangetaste planten. Hier zijn de rupsen gek op, je trekt ze dus juist aan. Maar daardoor lok je ze wel bij andere planten weg.
Wil je meer weten over ongediertebestrijding klik dan hier.
Vond je dit een nuttig en leuk artikel? Laat het weten in de reacties! Heb je suggesties? Neem dan contact met ons op.