Wil je niet teveel aandacht aan je tuin besteden maar wel een mooie tuin hebben, dan zijn onderhoudsvriendelijke planten een goed idee voor jouw tuin. Dit betekent niet dat je helemaal geen onderhoud meer aan je tuin hebt. Onderhoudsvrije planten bestaan nog niet, maar het bespaart wel een hoop werk om onderhoudsvriendelijke planten te nemen.

Wat maakt een plant onderhoudsarm?

Wanneer je op zoek gaat naar onderhoudsarme beplanting dan zijn is het belangrijk om naar de volgende factoren te kijken:

  • De plant heeft niet een bepaalde grondsoort nodig, zo voorkom je dat je de grond moet gaan bemesten en dus extra onderhoud moet doen.
  • Een plant moet tegen de kou kunnen. Vooral in de winter is dit belangrijk anders zit je constant de temperatuur in de gaten te houden of de plant nog wel buiten mag staan.
  • De plant moet niet snel groeien, langzame groeiers zijn ideale onderhoudsvriendelijke planten omdat dit voorkomt dat je te vaak moet gaan snoeien.
Onderhoudsarme planten
Onderhoudsarme planten

Kies de juiste plant voor in de tuin

Welke planten onderhoudsvriendelijk zijn ligt ook een groot deel aan wat voor een tuin je hebt, is hier veel schaduw of is het juist vaak zonnig, loopt water niet goed weg of het er juist redelijk droog. Dit zijn allemaal factoren die van invloed zijn op welke planten het minste onderhoud vragen in je tuin. En als u weinig van plantensoorten weet, dan geen nood er zijn genoeg online hulpmiddelen te vinden die het filteren hierop erg makkelijk maken zoals bijvoorbeeld een plantengids. Of als je liever informatie wilt hebben van een vakman dan wil de kwekerij of het tuincentrum altijd advies geven bij jouw tuin situatie.

Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn gemakkelijke planten in de omgang als er vergevende bodembedekkers neer worden gezet. Zo is hier een lijst met bodembedekkers waarvan een groot deel ook goed doen in half schaduw. Bijvoorbeeld de ooievaarsbek plant is een goede keuze hiervoor.

Winterharde planten

Wintergroene en ook winterharde planten zijn ideaal voor een onderhoudsarme tuin met onderhoudsvrije planten, deze planten behouden in de winter namelijk ook hun groene uitstraling en verliezen dus ook geen blad, wat dus weer onderhoud scheelt. Hiernaast zijn het planten die dus wel tegen een stootje van het klimaat kunnen en dus het jaar daarop er ook nog mooi uitzien. Hierdoor heb je het probleem van eenjarige planten niet dat je elke keer weer nieuwe planten moet zetten.