Een onderhoudsvriendelijke tuin hoeft niet meteen een betegelde tuin zonder enig groen in zicht te zijn. Een groene tuin is prettiger en hoeft zeker niet te veel werk te zijn. Hieronder hebben we 3 tips voor een gemakkelijke en onderhoudsvriendelijke voortuin.

Tip 1 – Neem minder gazon

Het klopt dat we net hebben gezegd dat groen in een tuin veel beter staat dan alleen maar kale tegels. Maar om een gazon mooi te houden gaat hier nogal wat tijd in zitten, iets waar in een onderhoudsvriendelijke tuin niet veel voor is. Natuurlijk zeggen we niet dat er helemaal geen gazon in een tuin kan zijn, maar dit zou dan een klein gedeelte kunnen zijn met een heggen border. Wil je zelf een klein gazon aanleggen? Dan is hier een stappenplan te vinden.

Tip 2 – Planning voor het planten

Een groot deel van het onderhoudswerk in een tuin is al te voorkomen door de juiste planten op de juiste plek in de voortuin te zetten. Zon, of juist niet, een droge of vochtige plek in de grond, of beschutting zijn allemaal factoren die uitmaken voor je tuin en de planten daarin. Planten op de verkeerde plek neerzetten zorgt dus voor meer onderhoud en mogelijke problemen. Daarom is het goed om bijvoorbeeld een plantengids te raadplegen voor meer info over een plant en op welke plek je deze kan neerzetten. Daarnaast is het ook aan te raden om informatie van je tuincentrum of kweker te verkrijgen.

Onderhoudsvriendelijke voortuin in het voorjaar
Onderhoudsvriendelijke voortuin in het voorjaar

Tip 3 – Bestrating zorgt ook voor onderhoud

Bestrating is zeker niet zo onderhoudsvriendelijk als soms wordt gedacht. Je moet het namelijk ook schoon houden om geen tegels te hebben met groene aanslag of onkruid er tussen. Een oplossing zou hier bijvoorbeeld zijn om grind of grindmatten te plaatsen of om een gronddoek te gebruiken onder de bestrating. Een gronddoek helpt echter wel alleen tegen opkomende wortels, onkruid moet dus nog wel weggehaald worden maar is door het gronddoek wel een stuk gemakkelijker. En wil je de bestrating perse houden dan hebben we in ons andere artikel Soorten tuinbestrating mogelijk nog wat interessante oplossingen hiervoor.

We hopen dat je met deze 3 tips al een heel eind kunt komen naar een onderhoudsvriendelijke voortuin. Mocht je nog meer tips willen voor gemakkelijke en onderhoudsvriendelijke planten in de tuin dan hebben is het artikel Onderhoudsvriendelijke Planten Voor In De Tuin ook het lezen waard.