Potplanten onderhouden

Bijna elke plant past wel in een pot, maar hoe onderhoud je planten in een pot of in een bak door het jaar heen? Dat is de vraag die we voor je gaan beantwoorden in deze blogpost. Lees snel verder!

Potplanten

Bijna elke plant kan wel in een pot gezet worden, maar er komt wel een beetje meer bij kijken dan alleen dat. Ook de verzorging van de plant in een pot is belangrijk. Daarom hebben we hier een paar nuttige tips voor het onderhouden van potplanten. Wil je nou inspiratie opdoen voor meer planten in potten, bekijk dan onze blog over de zomerbloei toppers!

Verzorging van potplanten

Omdat een potplant natuurlijk niet in de volle grond staat is het bijna volledig afhankelijk van jouw zorg. Daarom is het belangrijk om de plant regelmatig water te geven. Naast het bewateren van de plant is ook het regelmatig bemesten van de potplant belangrijk om de groei hiervan te bevorderen. Net zoals bij planten buiten een pot hangt het soort bemesting erg af van welk soort plant er in staat.

Om de zoveel jaar is het een goed idee om de plant in de pot te verpotten naar een grotere plek. De wortels zijn dan namelijk volgroeid en er is dan geen ruimte meer over in de pot voor water en mest. De wortels kunnen boven de grond uitkomen of onder de pot uitgroeien. Ook is het te zien aan de plant, het blad hiervan wordt namelijk geel of kleiner.

In dit geval kun je een grotere pot nemen en de plant daarin verpotten, of de wortels van de plant wat terugsnoeien en in dezelfde pot houden. Het verpotten van planten kun je over het algemeen het hele jaar door doen. Wil je meer weten over het onderhoud van tuinplanten, lees dan onze blog over gemakkelijk tuinplanten onderhouden!

Verpotten

Het verpotten van een plant is niet al te moeilijk om te doen. Volg de stappen hieronder en je bent zo klaar.

  1. Haal de plant voorzichtig uit de oorspronkelijke pot.
  2. Kies een nieuwe pot die minimaal een paar centimeter groter is dan de oude pot.
  3. Leg een bodem aan met hydrokorrels.
  4. Op de hydrokorrels leg je een kleine laag potgrond.
  5. Zet nu de plant in de nieuwe pot.
  6. Vul de randen om de plant aan met potgrond, maar laat wel wat ruimte bij de bovenkant over.
  7. Geef de plant water zoals gewoonlijk om de nieuw grond vochtig te krijgen.
  8. Klaar! Je plant is verpot. 🌿

Wortels snoeien

Wanneer je jouw potplant liever in zijn originele pot houd dan is het terugsnoeien van de wortels een optie. Het meest belangrijke hierbij is om ongeveer twee derde van de wortels weg te snoeien en om de plant in balans te houden. Dus tijdens het snoeien van de wortels, snoei dan ook de plant zelf.

Vond je dit een leuk of nuttig artikel? Laat het dan vooral weten in de reacties hieronder! Heb je aanvullingen op dit artikel? Neem dan contact met ons op zodat we iedereen de ultieme tuinier ervaring kunnen bieden.

Robin Pfeiffer

Tuinierfan

0 reacties

Bekijk ook eens

Tuintegels Schoonmaken

Erger jij je aan vieze tuintegels en heb je getracht ze schoon te maken maar lukt het maar niet? Lees hier hoe het wél lukt!

Tuinplanten gemakkelijk onderhouden

Tuinplanten gemakkelijk onderhouden Je hebt net je mooie tuin aangelegd met nieuwe tuinplanten en je wilt natuurlijk...

Tuingereedschap Onderhoud

Lekker in je tuin tuinieren is natuurlijk erg fijn. Maar om bij het tuinieren heb je een belangrijk onderdeel nodig;...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer inspiratie en tips! Blijf op de hoogte met de laatste updates aan de website en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* Verplicht

Volg ons!

Twitter

Pinterest