Lekker in je tuin tuinieren is natuurlijk erg fijn. Maar om bij het tuinieren heb je een belangrijk onderdeel nodig; tuingereedschap. Naast je planten moet je ook goed zorgen voor je tuingereedschap. Nu is dat uiteraard niet altijd je eerste prioriteit nadat je lekker hebt zitten tuinieren. Maar in dit artikel lees je waarom het toch erg belangrijk is.

Waarom je tuingereedschap onderhouden?

Net zoals bij alle spullen die je gebruikt, ook buiten het tuinieren om. Als je er netjes mee omgaat, gaat het langer mee. Dit geldt dus net zo goed voor tuingereedschap als voor je mobiel. Daarom is het dus belangrijk om goed voor je gereedschap te zorgen. Maar daarnaast werkt het ook gewoon beter. Een scherpe heggenschaar knipt natuurlijk beter.

Daarnaast houd je met schoon gereedschap ook je verschillende planten veilig. Plantenziektes verspreiden zich niet tussen je planten doordat het wordt overgedragen door vies gereedschap. Door het schoonmaken houd je geen schimmels, eitjes van insecten en onkruid op je gereedschap wat mogelijk bij andere planten terecht komt. Wanneer je dus niet je gereedschap schoonmaakt dan kunnen deze gevaren tussen je planten worden verspreid.

Onderhoud doe je zo

Nu je weet dat het belangrijk is om je gereedschap te onderhouden is het ook belangrijk om te weten hoe je dit doet. Hieronder hebben we een paar tips voor je neergezet om je op weg te helpen.

Beschermen tegen roest

Gereedschap onderhouden
Roest op gereedschap

Roest ligt bij gereedschap in de tuin altijd op de loer. Het komt namelijk meestal in contact met vocht in de grond. Hierdoor is het gereedschap dat je gebruikt snel vatbaar voor roest. Maar ook wanneer je gereedschap droog is, is het ook nog wel vatbaar voor roest. Gelukkig valt hier wel wat tegen te doen.

Om je gereedschap te beschermen tegen roest is een handig trucje bijvoorbeeld het gebruik van olie. Hierdoor kan het vocht niet meer bij het gereedschap komen omdat de olie waterafstotend werkt. Smeer het als een kleine beschermlaag over je gereedschap uit en het zal hier werken als bescherming.

Gereeschap slijpen

Om je gereeschap optimaal te laten werken is het een geod idee om het te slijpen. Zo blijft een heggenschaar mooi scherp en doet een schep zijn werk ook goed. Om dus optimaal van je gereedschap te kunnen genieten moet je dit semi-regelmatig doen. Het handigste tijdstip om dit te doen is aan het begin of het einde van een seizoen.

Wil jij zelf ook je gereedschap onderhouden door het te slijpen? Kijk dan eens bij deze wetsteen van Flexovit: