Tuinplanten gemakkelijk onderhouden

Je hebt net je mooie tuin aangelegd met nieuwe tuinplanten en je wilt natuurlijk dat deze ook zo mooi blijven. Wat heb je voor dit tuinonderhoud allemaal nodig? Wij vertellen het je hier, lees snel verder!

Snoeien van tuinplanten

Het snoeien van vaste tuinplanten gebeurt meestal in het voorjaar. Dit gebeurt dus meestal om de planten ‘op te schonen’ door dode stengels weg te halen. Ook is het hierbij een goed idee om meteen het dode blad dat rond de plant ligt weg te halen. Pas bij het snoeien van je planten wel op dat je nieuwe scheuten van de plant niet beschadigd.

Voor grotere tuinplanten is een heggenschaar ideaal voor, je kunt hiermee gemakkelijk bij de grote plant bijkomen om deze bij te snoeien. Heb jij nog geen heggenschaar in huis? Kijk dan ook eens bij onze blogs voor onmisbaar tuingereedschap!

Vaste planten in de winter

De meeste planten die je in een pot hebt staan kunnen bij vorst ook gewoon buiten blijven staan. Dat is natuurlijk als ook de bloempot waar deze in staat ook wintervast is. Tuinplanten in de volle grond bescherm je in de winter het beste door de border pas in het voorjaar op te ruimen. De dode plantdelen die op de grond liggen beschermen de plant dan in de winter tegen de vorst.

Verspreid in de winter of het vroege voorjaar een laagje compost tussen de vaste tuinplanten, ook wel een mulchlaag genoemd. Dit is goed voor de structuur van de grond en ook houd het compost veel vocht voor de plant vast. Ook kun je hieraan wat organische meststoffen toevoegen om de vaste tuinplant mee te voeden.

Water geven, maar hoe vaak?

Planten water geven is zoals natuurlijk bekent belangrijk voor de plant. Maar hoe vaak mag je dit doen, en hoeveel water moet je ze geven? Hieronder geven we je een paar tips voor de verschillende scenario’s in de tuin.

tuinplanten-klein-in-pot

Eenjarige tuinplanten

Eenjarige planten zijn nog erg gevoelig en hebben dus ook voordeel van een goed gedraineerde pot of bak. Het is ook vrij eenvoudig om vast te stellen of een eenjarige plant al water nodig heeft; voelt de grond iets onder de oppervlakte al droog aan, dan moet je de plant wat water bijgeven.

Vast tuinplanten

Vaste planten kun je over het algemeen dagelijks besproeien. In ieder geval tot de wortels nat zijn geworden. Dit is over het algemeen na een uur of iets langer. Heb je geen zin om dit zelf te doen, kijk dan vooral bij ons artikel over irrigatiesystemen.

Struiken

Struiken zijn meestal gebaad bij een wortelkluit die zich goed vol kan zuigen. Extra water geven is hierbij in de winter dus ook niet nodig. In de zomer en het voorjaar kan het wel een goed idee zijn om wekelijk wat water te geven. En vooral met droog weer is het belangrijk om te sproeien. Pas bij struiken wel op dat de bladeren niet te veel water op zich krijgen, deze kunnen een schimmelinfectie oplopen als ze te lang nat blijven.

Vond je dit een leuk of nuttig artikel? Laat het dan vooral weten in de reacties hieronder! Heb je aanvullingen op dit artikel? Neem dan contact met ons op zodat we iedereen de ultieme tuinier ervaring kunnen bieden.

Robin Pfeiffer

Tuinierfan

0 reacties

Bekijk ook eens

bomen voor-in de tuin? Deze moet je hebben!

In een echte tuin kunnen bomen niet ontbreken. Veel mensen plaatsen bomen in hun tuin om een warm gevoel te creëren. Welke bomen het meest geschikt zijn voor je tuin is van een paar zaken afhankelijk. kom er hier achter welke boomsoorten je wil hebben.

Bonsai boom verzorgen

Tips voor Bonsai boom verzorgen vind je bij Tuinieren voor Groetjes. Het online tuinieren platform voor beginnende groene vingers.

Klein blijvende bomen in je tuin

Wil je wel bomen in je tuin, maar niet veel onderhoud hieraan overhoud. Er bestaan boomsoorten die van nature klein blijven. Welke opties er allemaal zijn lees je hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer inspiratie en tips! Blijf op de hoogte met de laatste updates aan de website en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* Verplicht

Volg ons!

Twitter

Pinterest