5 tips: een prachtige border aanleggen in je tuin

Het is tijd om de tuin aan te pakken! Je kan wel wat meer kleur gebruiken, meer planten of die hele kale plek die staat je al veel te lang aan te staren voor een opfrisser! We laten je kennis maken met een border in je tuin. Een prachtige border aanleggen hoeft namelijk niet moeilijk te zijn. We laten het je zien met deze 5 tips.

1: Zonnige of schaduwvolle plaats

De allereerste tip voordat je gaat beginnen met het aanleggen van je border is om te kijken welke planten je wilt plaatsen. Ga je voor de familie van de zonnehoed, dan zul je de border op een zonnige plek moeten hebben.  Ga je voor grassoorten of groene blad planten, dan kun je beter halfschaduw of schaduw hebben. Kortom kies voor de juiste plek!

2: Juiste grond & grootte

De tweede tip voor het aanleggen van je border is te bepalen hoe groot je de border wil hebben. Heb je veel gras, kies dan bijvoorbeeld voor een ronde border in het midden als eyecatcher! Heb je kale schuttingen , dan kun je één kant of beide kanten beplanten. Let alleen wel op dat je de border niet te groot maakt. Een tip is zorg ervoor dat je border(s) niet meer dan een derde van je totale tuinoppervlakte wordt. Daarnaast is het aan te raden wat bemesting in de grond te stoppen, zodat de bodem rijk is aan stoffen voor je planten.

border-aanleggen-tuin-zonnig

3: Creëer een trap-effect

Het beste is om van laag naar hoog te werken. Kies bijvoorbeeld voor lage groene planten (tot 40 cm) en kies voor middelhoge planten (vanaf 50-100cm) in het midden en ga voor grotere planten achterop (vanaf 100cm). Hiermee maak je een mooi trapeffect voor je border. Tevens is dit makkelijker onderhouden in de toekomst! Zo kun je makkelijker schoffelen tegen het onkruid.

 

border-aanleggen-tuin-zonnig

4: Vaste planten & Bloembollen

Het mooiste is om vaste planten te gebruiken die het hele jaar door groen en/of bloemen hebben. Echter kan het ook zijn dat je mooie lentebloeiers of zomerbloeiers wilt planten. Daarvoor kun je bloembollen gebruiken! Ook tips voor het planten van bloembollen hebben we op deze site voor je.
Een tip die ik je kan geven voor je border is om siergrassen te combineren met Allium bloembollen. Zo heb je het hele jaar groen, en in het voorjaar en in de zomer de border mooi in bloei staan.

5: Ondersteuning & Afwerking van je border

Het is een aanrader om je planten te ondersteunen met bamboestokken. Hierdoor gaan je planten niet hangen en blijven ze mooi staan. De border kun je mooi afwerken door middel van een simpele border afboording, deze is er ook nog in het grijs. Daarnaast kun je ook kiezen om stenen te gebruiken en omhoog te bouwen, zodat je een verhoging hebt. Dit is alleen aan te raden bij grote tuinen.

Vond je dit een nuttig en leuk artikel? Laat het dan weten in de reacties of laat een suggestie achter!
Remco Moelard

Tuinierfan

Volg ons!

0 reacties

Bekijk ook eens

Inspiratie: 5 Zomerbloei toppers voor in jouw tuin!

Ben jij ook zo benieuwd naar welke bloemen het nou mooi doen in de zomer? Dan moet je deze blog lezen, vol inspiratie en tips!

3 Trends voor bloemen in huis in 2020!

De tuin is natuurlijk een supergave plek voor al het groen en passie voor tuinieren. Maar bloemen passen ook uitstekend binnen in je huis! Lees drie trends voor 2020 in deze blog!

Irrigatiesysteem Tuin: Oplossing voor droogte in je tuin!

Droogte in je tuin moet je voorkomen met een irrigatiesysteem. Dit is extra handig, lees meer over bewatering in je tuin!