Zomer Inspiratie: 5 zomerbloei toppers voor in jouw tuin
Deze zomer is er genoeg te beleven, zo ook in je tuin! Al helemaal al sje deze 5 zomerbloei toppers in je tuin hebt staan! We hebben 3 kleine én 2 grote zomerbloeiers voor jou op een rij gezet inclusief belangrijke kenmerken & tips! Lees snel verder.
Dit artikel in het kort:
In dit artikel laten we je 3 kleine (tot 50cm) en 2 grote (vanaf 50cm) zomerbloeiers zien. Daarbij geven we handige tips voor onderhouden & planten. Niet gevonden wat je hoopte? Bekijk dan eens andere blogs binnen bomen & struiken.
Kleine Zomerbloeiers
Allereerst 3 kleine zomerbloeiers die je kunt planten in je tuin! Let op: Niet elke zomerbloeier is geschikt voor je tuin, in verband met de hoeveelheid zonlicht, droogte van je grond of überhaupt type grond. Let daar dus op met de volgende tips en aandachtspunten!
1. Lavendel
Hoe kan het ook anders, deze prachtige mediterraanse plant die zo heerlijk ruikt! Niet alleen dat, maar deze plant trekt ook nog eens prachtige vlinders aan!
Winterhard – Ja
Grootte: 30 tot 50 cm
Staanplaats: Zonnig, geen tocht
Water: Weinig nodig
Bloeiperiode: Juni tot eind juli
Plaatsing tips Lavendel:
Gebruik geen mest, maar kalk onder de grond om je Lavendel een boost te geven. Plaats hem niet op klei/leem grond en geef hem absoluut geen water. Tenzij je hem in een pot plaatst! Een Lavendel wil graag ruimte hebben en veel licht, stop dus geen andere planten in de buurt.
Snoeitips Lavendel:
Na een paar weken kun je al de topjes afknippen. De plant bloeit wellicht wat later, maar groeit dan wel goed. Dit hoeft alleen in het begin, om de 3 weken.
De jaren erop snoei je de lavendel in het voorjaar als er geen strenge nachtvorst meer is. Knip de lavendel terug tot zo’n 15 centimeter boven de grond. Laat dus altijd een paar blaadjes aan de onderkant over, die heb je nodig. Daarnaast is er nog een snoeibeurt in het najaar. Hier snoei je de lavendel eind augustus of oktober. Uitgebloeide toppen knip je dan weg. Meer niet! Lekker makkelijk.
2 Hertshooi
Deze prachtige gele bloemenplant houdt van een zonnige tot halfschaduw plek. Het mooie van deze plant is dat de struik ook zaden en bessen met kleur loslaat in het najaar. Dubbel zo lang plezier dus!
Winterhard – Zélfs wintergroen
Grootte: 20 tot 25cm
Staanplaats: Neutrale grond.
Water: Weinig nodig
Bloeiperiode: Juni tot september
Plaatsing tips Hertshooi
Houd ongeveer 30cm afstand (~10 stuks per vierkante meter). Plaats hem op een half schaduw plek, maar zorg dat hij niet verzuipt in de winter en verdroogd in de zomer.
Snoeitips Hertshooi
In het voorjaar snoei je de hertshooi diep terug. De plant wil nog wel eens woekeren, wil je dit tegengaan, pak dan een schop en steek in waar je hem niet meer wil.
3 Campanula
Deze prachtige klokjesbloem bloeit in de zomermaanden van juni tot en met augustus en geeft een fantastische kleurrijke gloed in je tuin. De kleuren variëren enorm, meest gangbare zijn wit, roze, paars en blauw.
Winterhard: Ja
Grootte: 20 tot 25cm, er zijn twee varianten die groter zijn (70 en 140 cm)
Staanplaats: Elke grond, prefereert kalkhoudend. Zon of Halfschaduw
Water: 2x per week tijdens bloeiperiode
Bloeiperiode: Juni t/m augustus
Plaatsing tips Campanula
Campanula kan je in de tuin of in een pot planten. De plant is een gemakkelijke plant, maar doet het net even wat beter in een kalkrijke grond. Plaats er niet meer dan 6 per veierkante meter.
Snoeitips Campanula
Dode bloemen wegknippen tijdens de bloeiperiode en je houdt je campanula mooi. Na bloeiperiode afsteken als het te breed is.
Grote zomerbloeiers
Last but not least, the bigger the better! Twee zomerbloei toppers in het formaatje groot. Het advies is om echt de ruimte te nemen bij grote bloemenstruiken als deze. Een klein tuintje volproppen met kleine planten is mooier dan slechts één of twee grote bloemenstruiken.
4 Hortensia
Hoe kan het ook anders. Deze bloemenstruik is waarschijnlijk de meest populaire plant in heel Europa. Met vele soorten en ook nog altijd nieuwe soorten die op de markt komen, is er altijd wel een Hortensia die in jouw zomertuin past!
Winterhard: Ja
Grootte: 60-100cm
Staanplaats: Halfschaduw,
Water: Veel water nodig om te groeien en bloeien.
Bloeiperiode: Juli – September
Plaatsing tips Hortensia
Zet de Hortensia’s minstens 1 tot 1,5 meter uit elkaar, Hortensia’s willen ruimte. Zorg dat de grond niet droog is, daar kunnen ze niet tegen. Daarnaast is een half-zon positie het beste voor de Hortensia.
Snoeitips Hortensia
Er zijn veel soorten, dus is het belangrijk dat je weet welke soort je hebt. Heb je een Eikenblad- of Boerenhortensia of een Hydrangea aspera en Involucrata, dan zul je eigenlijk niet hoeven te snoeien. Zorg wel even dat je de dode bloemen weghaalt, dat is noodzakelijk. Je kunt ook je bloemen drogen en in huis plaatsen. Een echte trend in 2020: droogbloemen in huis!
Heb je een Forver&Ever , Arborescens of Pluimhortensia, dan moet je in het vroege voorjaar snoeien. Je snoeit dan tot 15 cm boven de grond.
5 Hibiscus
Deze prachtige bloemenstruik wordt maar liefst tot 200cm groot! Elk jaar zullen hier weer prachtige bloemen uit komen die je tuin een adembenemend uitzicht geven.
Winterhard: Ja
Grootte: tot 300cm
Staanplaats: Half-zon
Water: Veel water nodig om te groeien en bloeien.
Bloeiperiode: Juli & Augustus
Plaatsing tips Hibiscus
Zet niet meer dan 1 Hibiscus per vierkante meter neer. De Hibiscus houdt van zon, maar niet teveel. Zet hem dus op een plek waar hij een halve dag zon heeft. Zet hem op luchtige waterdoorlatende grond. Zorg dat er flink Humus in de grond zit, zodat de plant het goed doet.
Snoeitips Hibiscus
Een Hibiscus hoeft niet te worden gesnoeid. Het is wel nodig om dode of beschadigde takken te verwijderen. Wordt de Hibiscus te breed? Snoei dan in maart. Snoei dan jonge takken (max 1 jaar) weg. Wil je hem echt verjongen omdat hij woekerd? Snoei dan rond 50 centimeter hoogte.
Vond je dit een nuttig en leuk artikel? Laat het weten in de reacties! Heb je suggesties? Neem dan contact met ons op.