Irrigatiesysteem Tuin: Oplossing voor droogte in je tuin!

De planten water geven met een grote tuin is altijd een vervelend karwijtje. Al helemaal als het bloedheet is in de zomer met de hoge temperaturen van tegenwoordig! Gelukkig heb je in de moderne tijd meerdere irrigatiesystemen in de tuin zodat je de droogte in je tuin kunt oplossen! Er zijn diverse soorten irrigatiesysteem tuin. In deze blog lees je over de soorten, voordelen én nadelen van de diverse types..
 

Het wordt de laatste jaren steeds warmer in Nederland en met de felle zon betekent dit ook zware droogte in je tuin. We kennen in de zomer wel temperaturen van tegen de 35 graden tegenwoordig. Op dat moment wil je dan niet drie keer naar buiten om je planten te verzorgen. Vandaar dat er een oplossing voor is bedacht: een irrigatiesysteem tuin. Een (automatische) manier om je tuin te blijven bevochtigen! In dit artikel leggen we uit wat het is, welke verschillen er zijn en welke jij dus het beste kunt kopen voor jezelf om al die moeite te besparen!

 

irrigatiesysteem-tuin

1 Wat is een irrigatiesysteem en waarom heb jij het nodig?

Een irrigatiesysteem, ook wel een bewateringssyteem genoemd, zorgt er simpelweg voor dat je planten automatisch en voortdurend water krijgen wanneer dit nodig is. Hierdoor kun je jezelf een tripje voor de tuin besparen met de tuinslang en kun je deze tijd dus ergens anders aan besteden. Erg makkelijk en dus ook erg leuk! En als je nog bezig bent met een groot project in jouw tuin, dan zijn de volgende oplossing zeker ideaal om zelf niet meer zo vaak met de tuinslang rond te gaan. Of als je nog inspiratie op wilt doen, dan hebben wij hier een artikel voor je met leuek ideeën en tips voor vaste planten.

2 Soorten irrigatiesystemen voor in jouw tuin

Er zijn verschillende soorten irrigatiesystemen die je in de tuin kan plaatsen en je zult er ongetwijfeld wel een paar kennen. We benoemen hier de voor- en nadelen van een paar bewateringssytemen op en met een handige link naar het desbtreffende product er naast!

2.1 Irrigatiesysteem tuin: Sproeiers

Sproeiers voor in de tuin zijn waarschijnlijk de meest bekende van de watersystemen. Als kind rende je hier vaak onderdoor, tenminste, dat deed ik wel! De Gardena circkelsproeier is een icoon wat mij betreft, en thuis staat dit model (wel een vernieuwde versie uiteraard) al een hele tijd. Heb je een kleiner oppervlakte, 9 tot 22 vierkante meter, als tuin? Dan is de zwenksproeier een beter keuze voor jou. Hieronder hebben we een paar voor- en nadelen van sproeier opgesomd voor je.
Voordelen sproeiers:

  • Makkelijk aan te sluiten.
  • Eenvoudige bediening: Kraan open en je bewateringssysteem gaat zijn gang.
  • Relatief goedkoop in aanschaf
  • Perfect voor de kleine tuin
  • Ook verkrijgbaar in verschillende maten voor oppervlakten tot 350 vierkante meter.

Nadelen sproeiers:

  • Kost relatief veel water.
  • Water komt op de plant, met felle zon kan dit slecht zijn voor de plant en komt het water niet altijd in de bodem.
  • Je hebt een tuinslang met koppelstuk nodig.
  • Kraan handmatig open zetten en uitzetten.

Wil je liever alleen de kraan open zetten en er na niet meer druk om hoeven te maken? Koop dan een timer die je tussen de kraan en de tuinslang zet, zodat je enigszins wat water bespaart!

2.2 Bewatering via Microdrip druppelirrigatie systeem

Dit is een uitstekend irrigatiesysteem voor een tuin waarbij tuinslangen met gaatjes worden gelegd in je tuin op de plekken waar bloemen zijn waar vocht nodig is. Het kost even wat tijd om aan te leggen, maar daarvoor krijg je wel een mooi bewateringssysteem terug! Voor je je hele tuin aanpakt kun je een klein deel van je tuin voorzien om te kijken of het bevalt! Probeer bijvoorbeeld een border te voorzien van water met deze starterset van Gardena Heb je een balkon en wil je de plantenbakken daar water geven, dan is ook daarvoor een speciaal bewateringssysteem te krijgen. Mocht je overtuigd zijn en een bewateringssysteem tuin willen voor je hele tuin, dan kun je beter een rol van 50 meter kopen.
Voordelen druppelsysteem:

  • Zuinige bewatering.
  • Effectief irrigatiesysteem voor in de tuin.
  • Juiste hoeveelheden, nooit teveel dus.

Nadelen druppelsysteem:

  • Meer werk om aan te leggen.
  • Kraan open en dichtzetten, tenzij je een timer erbij koopt die zorgt dat je maar een keer de knop hoeft om te draaien!

2.3 Smart Watering Set

Een smart watering set is een micro druppelsysteem met een slim irrigatiesysteem. Hierbij zit een slimmer computer bij je kraan, een sensor in de grond die de vochtigheid meet en een applicatie op je telefoon om alles inzichtelijk te krijgen. Je kunt dan eenvoudig op een mobiele app bijhouden hoeveel water je hebt gebruikt, Let er wel op bij de aanschaf dat je slechts een sproeistuk erbij krijgt. Je kunt tot en met 6 sproeistukken aansluiten op je systeem. Hiervoor dien je dan wel losse sproeistukken 24v aan te sluiten.  Hoe dat er dan uit ziet kun je zien op deze informatieve video van eigen huis en tuin! Een voordeligere optie voor de smart water set is de sproeiklok van Gardena. Deze computer geeft tot 3 keer per dag een sproeibeurt via een kastje dat je tussen de kraan en je koppelstuk zet.
irrigatiesysteem-tuin

Voordelen smart watering set:

  • Je hoeft nergens meer naar om te kijken, en alles is bedienbaar vanaf je mobiel.
  • Zuinig systeem en dus ook erg milieuvriendelijk.
  • Zeer effectief irrigatiesysteem.
  • Bediening via GARDENA SMART app. Gratis downloaden, geen aansluitkosten, verkrijgbaar voor smartphone en tablet. Benodigdheden: (WLAN) router en internet toegang, Smartphone of tablet.

Nadelen smart watering set:

  • Aanschafprijs, €300 tot €500.
  • Tot 6 sproeistukken aan te sluiten
  • Aanleggen is iets meer werk.

Set kan uitgbreid worden met:

GARDENA SMART besproeingscomputer
Sluit een extra computer aan voor als je meerdere waterpunten hebt.

GARDENA SMART bodembevochtingssensor 
Voor de ultieme bodemvochtigheid. Zo hoef je geen rekening te houden met je programma voor hete, droge of natte dagen! 

GARDENA Robotmaaiers SILENO & SILENO+
Nooit meer letten op watergeven én altijd je gras gemaaid!

3. Aanleggen van een irrigatiesysteem tuin

Het aanleggen van zo’n druppelsysteem is eigenlijk vrij eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is meegeleverd in de paketten, misschien dat je wat extra metalen pinnen nodig hebt voor het vastzetten van de slangen. Zorg dat ze roestvrij zijn 😉

1) Zorg dat je druppelsysteem wordt gelegd bij een volgeplant gebied óf een rije van planten.

2) Leg de slang op de oppervlakte tussen de planten in, maximaal zo’n 15 centimeter afstand.

3) Bevestig de slangen met de bijgeleverde pinnen/haringen en voila!

4) Sluit de slang aan op de hoofdkraan en je bent klaar om te gaan!

Tips voor gras irrigeren of besproeien

Bovenstaande systemen druppelsystemen zijn helaas niet echt geschikt voor gras, de sproeiers wel! Lees meer over het besproeien van gras in het artikel over gras besproeien.

Hopelijk was dit artikel nuttig voor je.  Heb je suggesties voor onderwerpen of verbeteringen? Neem dan contact met ons op!

Remco Moelard

Tuinierfan

Andere blogs

Inspiratie: 5 Zomerbloei toppers voor in jouw tuin!

Ben jij ook zo benieuwd naar welke bloemen het nou mooi doen in de zomer? Dan moet je deze blog lezen, vol inspiratie en tips!

3 Trends voor bloemen in huis in 2020!

De tuin is natuurlijk een supergave plek voor al het groen en passie voor tuinieren. Maar bloemen passen ook uitstekend binnen in je huis! Lees drie trends voor 2020 in deze blog!

Irrigatiesysteem Tuin: Oplossing voor droogte in je tuin!

Droogte in je tuin moet je voorkomen met een irrigatiesysteem. Dit is extra handig, lees meer over bewatering in je tuin!

Vaste planten planten

Vragen over vaste planten en het verpoten of plaatsen hiervan? Laat ons je helpen met deze tips!