Vaste planten planten

Wanneer plant je vaste planten en hoe doe je dat. Als je ze eenmaal hebt geplant hoe onderhoud je ze? Wanneer kun je het beste vaste planten verplanten? Laat ons je een handje helpen!

Wanneer vaste planten planten?

Nieuwe vaste planten geven je tuin een nieuwe look, aar wanneer plant je nou vaste planten? De meningen zijn daarover nogal verdeeld. In principe kun je het hele jaar door vaste planten in je tuin zetten, zolang het niet vriest. Uiteraard zijn er voorkeursperioden voor bepaalde planten, daarover meer in deze blog!

Ideale moment om nieuwe planten te poten

Het ideale moment om je nieuwe planten een plek te geven in de tuin is van eind augustus tot en met september. De winter is op komst en je planten weten dit. De planten zullen meer voedsel in hun wortels opnemen waardoor ze sneller groeien zodat ze sterk genoeg zijn voor de winter!

Zomer: Planten of niet?

Tijdens de zomer is het lekker weer en zou je denken dat het ideaal is om vaste planten te poten. Toch raden we dit af, vooral tijdens juli en augustus. Tijdens deze maanden is het namelijk erg droog en daardoor moet je heel veel blijven bewateren. Maakt je dat niets uit, dan raden we een druppel bewateringssysteem aan. Het voordeel is dat een druppel bewateringssysteem veel minder water verbruikt en ook nog eens efficiënter. Bekijk ons uitgebreide artikel over druppelbewateringssystemen om je op weg te helpen met de juiste keuze.

 

Wanneer vaste planten planten

Herfst en wintertijd

Wanneer het niet vriest en er geen sneeuw ligt kun je lekker je gang gaan en je nieuwe aanwinst aan planten een plek geven in je tuin. Wel moet je iets meer geduld hebben, want planten groeien minder snel omdat het kouder is en er minder zon is.

Kort samengevat:

  • Het hele jaar door kun je verpoten, mits het niet vriest
  • De beste tijd is september/oktober
  • Bespaar moeite met onderhouden en overweeg een bewateringssysteem!

 

 

Verpoten

Als je de planten wil verpoten doe dat dan tijdens de rustperiode. De rustperiode van planten is vaak tijdens de herfst tot aan de lente. Dit is dan het ideale moment om te verpoten. Tips voor verpoten zijn om altijd de kluit zo groot mogelijk te houden en de wortels zo min mogelijk te beschadigen tijdens het graven. Is vaste plant niet heel groot, dan is het handig om een bloemenschepje te gebruiken. Let op bij het kopen van zo’n schepje dat het materiaal robuust is en dat er aandacht is besteed aan het handvat. Wij raden Gardena bloemenschepjes aan in verband met de robuustheid en fijne handgreep. Heb je al gereedschap maar ligt het te roesten? Bekijk dan onze tips voor gereedschap onderhoud!

vaste planten in border zetten

Vond je dit een nuttig en leuk artikel? Laat het weten in de reacties! Heb je suggesties? Neem dan contact met ons op. 

Remco Moelard

Tuinierfan

0 reacties

Bekijk ook eens

Inspiratie: 5 Zomerbloei toppers voor in jouw tuin!

Ben jij ook zo benieuwd naar welke bloemen het nou mooi doen in de zomer? Dan moet je deze blog lezen, vol inspiratie en tips!

3 Trends voor bloemen in huis in 2020!

De tuin is natuurlijk een supergave plek voor al het groen en passie voor tuinieren. Maar bloemen passen ook uitstekend binnen in je huis! Lees drie trends voor 2020 in deze blog!

Irrigatiesysteem Tuin: Oplossing voor droogte in je tuin!

Droogte in je tuin moet je voorkomen met een irrigatiesysteem. Dit is extra handig, lees meer over bewatering in je tuin!

Vaste planten planten

Vragen over vaste planten en het verpoten of plaatsen hiervan? Laat ons je helpen met deze tips!

Wanneer bloembollen planten?

Tips over wanneer bloembollen planten, handige manieren en materialen vind je bij tuinieren voor groentjes. De eerste stap naar een prachtige plant begint hier!

5 tips: een prachtige border aanleggen in je tuin

Een border aanleggen in je tuin is leuk en hoeft niet moeilijk te zijn. Bespaar veel geld en lees deze tips!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer inspiratie en tips! Blijf op de hoogte met de laatste updates aan de website en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* Verplicht

Volg ons!